De Stad

Zelfbouwen in een bouwgroep

Ontdek de mogelijkheden van zelfbouwen in een bouwgroep.
donderdag 7 jul 2016, 18.30
do 7 jul 2016, 18.30
IJ Zaal

Zelfbouwen met een groep. Dat kan op grote of kleinere schaal, in een bestaand pand of nieuwbouw, binnen en buiten de ring. Elke bouwgroep is weer anders. Tijdens de twintigste editie van het Zelfbouwcafé gaan we in gesprek met en over bouwgroepen. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: wat heeft bouwen met een groep opgeleverd voor de leden en voor de buurt? Welke mate van invloed had de groep tijdens het proces? Wat kunnen nieuwe bouwgroepen leren van bouwgroepen die er al wonen? Is een bouwgroep na oplevering nog steeds een groep? De aanwezigen wisselen ervaringen uit en delen adviezen met elkaar. Voor elk individueel lid van een bouwgroep heeft de bouwgroep iets anders opgeleverd. We gaan op zoek naar de verhalen achter de bouwgroepen.

Tijdens de avond zullen verschillende zelfbouwers hun ervaringen van bouwen in een bouwgroep delen o.a. Robert van Langh over Patch22Rianne Verkleij over Bouwen aan de DijkTom Vroemen over AmstelloftsMargot Smidt en René Weeteling van de Dappere Maurits en Richard Niessen over Nautilus.

©Nautilus via Team Zelfbouw, gemeente Amsterdam

©Nautilus via Team Zelfbouw, gemeente Amsterdam

Programma

18.15 uur - Inloop

Met soep en brood

18.30 uur - Opening

Welkom door moderator Ruben Maes

18.45 uur - Interview met Angelique Bor

Toelichting op de nieuwe werkwijze

19.00 uur - Presentatie Marije Raap

Inleiding over bouwgroepen. Wat is een bouwgroep? Welke vormen zijn er? Waar in de stad zijn bouwgroepen bezig?

19.10 uur - In gesprek over en met bouwgroepen

Wanneer is een bouwgroep een bouwgroep? Hoe vind je elkaar en welke rol speelt de gemeente daarin? Wat brengt een bouwgroep de leden? Welke invloed hebben leden van een bouwgroep en hoe is dat bevallen? Wat kan een bouwgroep betekenen voor de buurt? Zowel startende, bouwende als wonende zelfbouwers blikken terug en kijken vooruit.

19.40 uur - In gesprek met de professionals

Wat is de aanpak van architecten, procesbegeleiders, aannemers en de gemeente? Welke rol spelen zij? En op welke wijze verschilt deze ten opzichte van elkaar. Wanneer zou je voor een architect moeten kiezen en wanneer voor een procesbegeleider als belangrijkste begeleider van het zelfbouwtraject? En wat betekent zelfbouw voor een aannemer?

20.10 uur - Toekomst van bouwgroepen in de stad

De zaal gaat in gesprek over de toekomst van bouwgroepen. Hoe gaan we nu verder? Wat hebben we van elkaar nodig? Aan welke soorten bouwgroepen is er behoefte? Hoe ziet de toekomst eruit voor bouwgroepen in Amsterdam?

20.30 uur - Einde
donderdag 7 jul 2016, 18.30
IJ Zaal
Deze 53 mensen waren aanwezig