De Stad

Zeggenschap in de zorg

Moeten ervaringsdeskundigen een prominentere plek krijgen in de zorg en het sociaal domein? En hoe regelen we hun inzet?
woensdag 12 dec 2018, 20.00
wo 12 dec 2018, 20.00
Studio
Reageer

Om de zorg in de hoofdstad te verbeteren, gaat GroenLinks Amsterdam de komende periode meerdere voorstellen doen. De kern van alle voorstellen: meer zeggenschap voor de burger in de zorg. In het eerste voorstel, dat inmiddels is ingediend, staat dat zorginstellingen beter gebruik moeten maken van ervaringsdeskundigen. Want, zo zeggen ze bij de grootste partij van Amsterdam, de verhalen van ervaringsdeskundigen zeggen meer dan beleidsstukken. Dat klinkt nobel, maar hoe moeten de ervaringsdeskundigen dan ingezet worden om de zorg te innoveren en in het sociaal domein te ondersteunen? En gaat het niet ten koste van de professionele stem? Een gesprek met mensen uit het veld.

Met in dit programma onder anderen

Lene Grooten
Raadslid GroenLinks Amsterdam
Maurits Boote
Experienced Expert en hoopverlener
Saskia Keuzenkamp
Bijzonder hoogleraar participatie en effectiviteit (VU) en directeur kennis en innovatie bij Movisie
Deborah Lauria
Directeur bij Cliëntenbelang Amsterdam
Georgette Groutars
Directrice bij TEAM ED
Johan de Vries
Beleidsadviseur Zorg, Gemeente Amsterdam
Hamid el Mansourri
Leefwereld- en ervaringsdeskundige GGZ
Jason Bhugwandass
Ervaringsdeskundige en gepromoveerd probleemjongere
Philip de Liever
Ervaringsdeskundige MEE Amstel en Zaan
Sherry Jae Ebere
Vrijwilliger bij o.a. het GVB als Trainer toegankelijkheid tram & bus en bij Cliëntenbelang Amsterdam

Wat gaan we doen?

  • We gaan luisteren naar een spoken word performance van Jason Bhugwandass. Waarom moet de jeugdzorg veranderen?
  • Raadslid Lene Grooten licht toe waarom GroenLinks met een voorstel komt om ervaringsdeskundigen beter in te zetten in de Amsterdamse zorg. Hoe wil de grootste partij van Amsterdam dat bewerkstelligen? En waarom zijn de ervaringsdeskundigen volgens Grooten zo belangrijk in de zorg en het sociaal domein?
  • Saskia Keuzenkamp heeft namens Movisie onderzoek gedaan naar de inzet van ervaringsdeskundigen in het sociaal domein. Wat kwam ze tijdens haar onderzoek allemaal tegen?
  • We gaan in gesprek met Georgette Groutars (TEAM ED), Johan de Vries (Gemeente Amsterdam) en Deborah Lauria (Cliëntenbelang Amsterdam) en schetsen de stand van zaken. Hoe worden ervaringsdeskundigen momenteel al ingezet bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties en de gemeente Amsterdam? En hoe verhouden ervaringsdeskundigheid en cliëntenbelang zich tot elkaar?
  • Maurits Boote werd als kind zelf uit huis geplaatst, nu zet hij zijn ervaring in om jongeren namens ExpEx te helpen. Boote neemt ons mee naar de praktijk. Hoe kunnen ervaringsdeskundigen het beste ingezet worden in de jeugdzorg?
  • Hamid el Mansourri helpt als ervarings- en leefwerelddeskundige patiënten en zorgprofessionals bij het overkomen van culturele barrières. Hij beweegt zich tussen de huisarts, wijkteam en GGZ. Hij vertelt niet alleen wat het belang is van een ervaringsdeskundige in de GGZ, maar ook van een leefwerelddeskundige.
  • Philip de Liever kreeg drie jaar geleden een hersenbloeding en moest zijn loopbaan als stylist beëindigen. Tegenwoordig is hij ervaringsdeskundige bij MEE Amstel en Zaan. Bij diverse instanties geeft hij lezingen en workshops.
  • Sherry Jae Ebere heeft bij haar geboorte kinderverlamming opgelopen en zit nu permanent in een rolstoel. Ze is 25 jaar in het bedrijfsleven actief geweest en is nu actief als vrijwilliger o.a. bij het GVB als Trainer toegankelijkheid Bus & Tram.
woensdag 12 dec 2018, 20.00
Studio
Deze 52 mensen waren aanwezig