Global Trends

Docu: Zaatari Djinn

Vier kinderen groeien op in de geïmproviseerde stad Zaatari. Een plek zonder geschiedenis of toekomst, maar met ruimte voor dromen.
Toegang vanaf € 5
vrijdag 7 apr 2017, 20.00
vr 7 apr 2017, 20.00
Grote zaal

Een fraaie, schrijnende, maar poëtische film over vier kinderen die in het vluchtelingenkamp, of beter gezegd de geïmproviseerde stad Zaatari (Jordanië) van 80.000 inwoners, een leven moeten opbouwen. En dat terwijl zij verlangen naar hun vroegere thuis of dromen van een toekomst elders.

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze nieuwe stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Met in dit programma onder anderen

François Struzik

François Struzik is een Master in Slavische talen, literatuur en Politicologie aan de ULB (Brussel). In 2005 besloot hij zich geheel te richten op de fotografie van mensen. Hij richt zich hierin vooral op sociale en religeuse thema’s, zo ook het vluchtelingenkamp Zaatari waar hij in samenwerking met UNIFEC een reportage maakte. De focus van het project Zaatari, a city lost in the desert richten zich hierin vooral op de manieren waarop de vluchtelingen in het gebied er voor zorgte een leefbare maatschappij te creeeren door middel van ondernemingen, faciliteiten en ontmoetingsplekken.

Toegang vanaf € 5
vrijdag 7 apr 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 29 mensen waren aanwezig