Global Trends

Youtopia

Hoe realiseer je een 'utopie' in de reële wereld?
woensdag 19 mrt 2014, 20.00
wo 19 mrt 2014, 20.00
Grote zaal

Hoe organiseren mensen een gemeenschap als ze opnieuw kunnen beginnen?

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen kijkt Tegenlicht, geïnspireerd door het realityprogramma Utopia, samen met hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark hoe mensen hun gemeenschap zouden organiseren als ze opnieuw zouden kunnen beginnen. Tegenlicht bezoekt drie lokale gemeenschappen waarin mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het bestaande (politieke) systeem een andere richting in proberen te slaan. Wat doen deze gemeenschappen anders, waar zijn afspraken nodig en waar kunnen we zonder? Zijn deze gemeenschappen vrijer of juist niet? En wat zegt het over de wereld waar wij nu in leven?

Op woensdagavond 19 maart, de verkiezingsavond, praten we in de Meet Up door over dit onderwerp met regisseur Sabine Lubbe Bakker. Wij kunnen niet met een leeg blad beginnen; hoe realiseer je een ‘utopie’ in de reële wereld? We tonen diverse voorbeelden van lokale initiatieven die een betere leefomgeving willen creëren: hoe verhouden die zich tot ‘het systeem’; politiek en bestuur? Waar zitten lacunes in de samenwerking? Hoe zoek je legitimiteit? En zorg je voor inclusiviteit?

De Nieuwe stad

De Weteringbuurt zorgde met Wetering Verbetering al voor het samenbrengen van de vele lokale initiatieven die de buurt rijk is. Nu wordt met de pilot My Town gezocht naar betere samenwerking met de (lokale) overheid. Maartje Romme (Wetering Verbetering) vertelt over deze pilot. Bülent Yokus (De Nieuwe Stad) werkt samen met bewoners en ondernemers aan een innovatieve microstad in het Oliemolenkwartier in Amersfoort. Wat zijn de ambities? Mag iedereen meedoen aan deze nieuwe gemeenschap? En hoe verloopt de samenwerking met de ‘oude’ stad? José Nagelmaeker (St. Interculturele Participatie en Integratie) is coördinator van de Alliantie Informele Zorg. Hierin wordt gezocht naar goede manieren van gelijkwaardige samenwerking tussen de informele zorgnetwerken en de zorgaanbieders die actief zijn in stadsdeel Amsterdam Oost. Het lokale betaalmiddel van de communities in Rotterdam Zuid, De Zuiderling, is in een halfjaar tijd uitgegroeid tot de grootste community currency van Nederland. Martien Kromwijk komt vertellen over de redenen van het succes en de toekomstplannen met de munt.

Tot slot gaan we in gesprek met Albert Jan Kruiter (Instituut voor publieke waarden) en Justus Uitermark over zelforganisatie.