Creatieve Industrie

Xandra van Rossem

Een veelzijdige blik op de hedendaagse Wallen, van toerisme tot drugscultuur.
vrijdag 30 aug 2019, 16.00
vr 30 aug 2019, 16.00
Café

Fotograaf Xandra van Rossem groeide op in Amsterdam tijdens de heroïne-epidemie in de jaren zeventig. Ter herinnering aan haar jeugd besloot ze om na 25 jaar terug te keren naar De Wallen om de situatie nu vast te leggen. Het resultaat is de serie 'Red Light District' waarin ze het huidige tijdsbeeld vastlegt, van de Nederlandse drugscultuur tot de sekswerkers en het groeiende toerisme op De Wallen.

De Nederlandse kunstenaar en fotograaf Xandra van Rossem groeide op tijdens de heroïne epidemie in de jaren zeventig. Na 25 jaar besloot ze terug te keren naar De Wallen. Na de opschoning van de Amsterdamse hoerenbuurt startte het project 1012. Dit wekte haar interesse en ze besloot zelf eens een kijkje te nemen in de buurt en haar bevindingen vast te leggen.

Zo fotografeerde ze onder andere de Nederlandse drugscultuur en het toerisme. Uit de vele gesprekken met bewoners, prostituees, clubeigenaren en drugsdealers volgde een dialoog met de gemeente waaruit blijkt dat de meningen over het gebruik van de ramen, zwerfafval, legale prostitutie en vooral de toenemende drugscriminaliteit verschillen. De expositie ‘Red Light District’ neemt de kijker mee op een reis en laat de verschillende kanten van dit roemruchte stadsdeel zien. Xandra hoopt dat haar beelden de buurt toegankelijker maken, en dat taboes rondom deze thematiek zo doorbroken kunnen worden.