Global Trends
Week Tegen Racisme

Campagne Meet-up

Kom langs als je wil helpen om de Week Tegen Racisme 2020 zichtbaar te maken.
woensdag 5 feb, 20.00
wo 5 feb, 20.00
Workspace

Van 16 t/m 20 maart lanceren Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart de tweede editie van de Week Tegen Racisme (WTR). De WTR biedt een interdisciplinair festivalprogramma vol theater, film, muziek, fotografie, beeldende kunst, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme. Wil je meer informatie of helpen met de campagne voor de week? Kom dan naar deze WTR Campagne Meet-up.

Achtergrond:
De Verenigde Naties heeft 21 maart uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Op die dag in 1960 openende de politie in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville het vuur op vreedzame demonstranten die protesteerden tegen apartheid en in het specifiek de ‘pasjeswet’. Hierbij werden 69 mensen gedood. Hierna heeft de internationale gemeenschap toegezegd haar inzet te willen vergroten om alle vormen van raciale discriminatie te verbannen. Momenteel vinden er dan ook wereldwijd jaarlijkse demonstraties en manifestaties plaats rond 21 maart, onder andere in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Polen, Turkije en Zuid-Korea.

Polarisatie, opkomst van extreemrechts in politiek en ongelijkheid lijken momenteel toe te nemen waarbij de erfenissen van het koloniale verleden nog altijd voelbaar zijn in Nederland. De vraag is hierbij dus wat een superdiverse stad als Amsterdam hieraan kan doen. Voor een indruk van de Week Tegen Racisme kan je kijken naar het programma van 2019.

 

woensdag 5 feb, 20.00
Workspace
Deze 21 mensen waren aanwezig