Creatieve Industrie
Urban Stories Festival

Workshop: Verhalen uit een stadswijk

Hoe maak je van originele stadsverhalen een levendige podcast? Chris Bajema deelt de kunst van storytelling.
woensdag 15 mrt 2017, 09.00
wo 15 mrt 2017, 09.00
Studio

Na jarenlang hoorspelen en radiodocumentaires gemaakt te hebben, waagde Chris Bajema de stap: een onafhankelijke podcast met de naam Man met de microfoon. Met zijn bus rijdt hij door de straten van Amsterdam-Oost om echte en bijna echte verhalen van buurtbewoners te verzamelen. Waar vindt hij deze bijzondere verhalen? En wat vertellen ze ons over de buurt en de stad? Alle ins & outs over het maken van een podcast, de kunst van buurtverhalen vinden én het samenstellen van een aflevering deelt hij tijdens deze workshop.

Chris Bajema, het brein achter De man met de microfoon, neemt je mee in zijn wereld. Zijn podcasts zijn een mix van echte buurtverhalen en voorgedragen sketches, altijd binnen één thema per aflevering. De afgelopen tijd tourde hij door Amsterdam-Oost en sprak met alles en iedereen; van groenteman tot wc-juffrouw, zakenman en off the grid levende stedelingen. Wanneer is het ‘a-ha’ moment bij een aflevering? Hoe ontstaat het idee voor een thema als ‘bankjes’ of ‘de nacht’

Reserveer op tijd een plek (er is beperkt plek) en doe gratis mee aan deze workshop. Hij begint om 09:00 en is afgelopen om 13:00.

Over de Man met de microfoon

De Man met de microfoon is een radioprogramma zonder omroep vol echte en bijna echte verhalen, een primeur in Nederland. Chris Bajema beweegt zich door de Amsterdamse straten om ons te laten luisteren naar de bijzondere verhalen van buurtbewoners. Er zijn ook verschillende acteurs bij betrokken, zoals Jan Jaap van der Wal, Diederik Ebbinge en Paulien Cornelisse. Inmiddels zijn er 9 afleveringen, luister ze allemaal terug.

De podcast begon als luisterplezier voor een niche groep liefhebbers en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire manier om verhalen te vertellen. Wat is het nou precies, een podcast, en waarom zijn ze zo geliefd? Hieronder leert Chris zijn moeder alvast wat een podcast eigenlijk is.

woensdag 15 mrt 2017, 09.00
Studio
Deze 18 mensen waren aanwezig