Global Trends
Week Tegen Racisme

Workshop: Validisme, arbeidsmarkt en inkomensbeleid (GEANNULEERD)

Hoe kun je strijden voor gelijkwaardige rechten en behandeling rondom 'validisme' op de arbeidsmarkt?
dinsdag 17 mrt, 17.00
di 17 mrt, 17.00
Studio

In Nederland hebben verschillende mensen recht op een uitkering waarmee zij een financieel zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Bijvoorbeeld mensen die op jonge leeftijd een beperking of uitdaging krijgen of mensen die tijdens hun betaalde arbeid arbeidsongeschikt worden. Daarnaast moet de arbeidsmarkt ook goed kunnen aansluiten op mensen met een fysieke beperking of uitdaging. Maar hoe is de situatie nu rondom deze vraagstukken? Een workshop van de landelijke vakbond FNV over hoe we validisme op de werkvloer en in het inkomensbeleid kunnen aanpakken.

 

Achtergrond:
In de praktijk wordt veelal gezegd dat toegankelijke en inclusieve werkvloeren richting mensen met fysieke en of mentale uitdagingen en of beperkingen belangrijk zijn.  Maar in realiteit heeft er een verslechtering plaatsgevonden. Mensen zijn er qua inkomen erop achteruit gegaan, maar ook de mogelijkheden om op de arbeidsmarkt te participeren is verslechterd. Hierbij staat ook nog eens het recht op het wettelijke minimumloon, het recht op een inkomen dat een zelfstandig bestaan mogelijk maakt, onder druk. Rechten die mensen zonder een beperking wél hebben. Validisme dus. De FNV vindt dit niet rechtvaardig! Strijd is nodig, strijd begint bij bewustwording!

Kom en praat/discussieer mee tijdens deze workshop onder leiding van Erica Hemmes, vakbondsbestuurder FNV. Deel je ervaringen en denk en praat mee over wat we kunnen doen om validisme op de werkvloer en in het inkomensbeleid aan te pakken. Na deze workshop moet duidelijk zijn hoe we, de FNV en jullie, de strijd aangaan!