De Stad

Woningdelen aan banden?

Wat zijn de nieuwe regels voor woningdelen en wat betekenen ze voor jongeren, starters, corporaties en verhuurders?
woensdag 8 jan, 20.00
wo 8 jan, 20.00
Studio

Student of starter in Amsterdam? Dan is de kans groot dat je met vrienden of huisgenoten woont. Maar per 1 april 2020 scherpt het Amsterdamse stadsbestuur de regels voor woningdelen aan waardoor het kameraanbod zal afnemen. Per buurt en pand komen er quota voor woningdelen. Studenten en jongeren maken zich zorgen dat ze op straat worden gezet en vragen zich af waar ze in de toekomst naartoe moeten. Hoe zit het nu precies? En wat is het alternatief voor studenten en jongeren als woningdelen straks moeilijker is?

Het programma

Tjerk Dalhuisen is adviseur bij stichting !WOON. Deze onafhankelijke stichting adviseert en helpt bewoners met het oplossen van problemen en nemen van initiatieven in en rond de woning.  Op deze avond zal Tjerk het fenomeen woningdelen toelichten en een inzicht geven over de nieuwe regels omtrent woningdelen die de gemeente per 1 april 2020 wil invoeren.

Wietske Dotinga is vicevoorzitter van de ASVA Studentenunie. Dit is de algemene belangenbehartiger van de Amsterdamse student. Wat is het perspectief van studenten op de nieuwe regelgeving? Wat gaat er veranderen voor studenten?

Marijke Inghels is bestuurslid van de VVE in gebouw 1 van de Burgemeester Hogguerstraat. Woningdelen leidt hier tot problemen omdat appartementen ineens worden omgebouwd tot kamers waarin grote groepen komen wonen. Dit leidt tot overlast in het complex. Zijn de nieuwe regels voor woningdelen een goed idee?

De gemeenteraadsleden Dorrit de Jong (Groenlinks), Alexander Hammelburg (D66), Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie) en Hala Naoum Néhmé (VVD) zullen in gesprek  gaan over de nieuwe regelgeving. 

Het programma wordt gemodereerd door Luuk Heezen.

 

woensdag 8 jan, 20.00
Studio
Deze 58 mensen waren aanwezig