De Stad

Wonen op de Zuidas

De Amsterdamse Zuidas: van kantoorlocatie naar woongebied.
woensdag 24 feb 2016, 20.00
wo 24 feb 2016, 20.00
IJ Zaal

De Zuidas is volop in ontwikkeling. Ondanks dat het gebied vooral bekend staat als kantoorgebied en werklocatie, zorgen de druk op de woningmarkt en de ideale ligging ervoor dat het gebied ook steeds populairder wordt om te wonen. Wat betekent dit voor het gebied? En wie gaan hier straks wonen? En hoe zorgen we dat de Zuidas een aantrekkelijke en leefbare plek wordt?

In samenwerking met het nieuwe AT5 programma Bouw Woon Leef kijken we tijdens deze Talk of the Town naar hoe de Zuidas getransformeerd wordt naar een woon-werkgebied. Met een gepland woningaanbod van 8.000 tot 9.000 woningen in 2040 behoort de Zuidas tot één van de grootste woningbouwlocaties van Amsterdam. Maar hoe zorgen we ervoor dat de Zuidas daadwerkelijk een aantrekkelijk en leefbaar gebied wordt om in te wonen en te leven? Hoe helpt het Leef Zuidas programma hier in? En hoe dragen nieuwe woonconcepten bij aan de leefbaarheid?

Programma
Stedenbouwkundige Martijn de Wit neemt ons aan het begin van de avond mee langs de plannen die er door de jaren heen voor de Zuidas zijn gemaakt. En daarvan vandaag de dag nog is terug te zien. Daarnaast zal hij ook de nieuwe visie Zuidas 2030 toelichten.

Vervolgens gaan we in gesprek met Robert Dijckmeester, adjunct directeur Zuidas, over de ontwikkelingen die de Zuidas komende tijd te wachten staan. Met Eline Hoogendijk spreken we over hoe de Zuidas een leefbaar gebied wordt om te wonen en te leven. Zowel op de korte als op de lange termijn en welke rol het programma Leef Zuidas hierin speelt.

levs_square02

©LEVS Architecten

Ook de nieuwe woningbouwprojecten en woonconcepten kunnen op deze avond niet onbelicht blijven. Adriaan Mout, partner LEVS Architecten, vertelt over de projecten Square en Gershwin Brothers en wat de rol van architectuur is bij het leefbaar maken van de Zuidas. Vervolgens zal Ruben van Zwieten vertellen over hoe De Nieuwe Poort bijdraagt aan het leefbaar maken van het gebied.

In het laatste deel van de avond zoomen we wat verder uit en vergelijken we de Zuidas met Amstel III en Sloterdijk. Beide locaties staan vooral bekend als kantoorlocatie maar zullen komende tijd transformeren naar een gemengd woon-werk gebied. Waar liggen de overeenkomsten en verschillen? En wat kunnen de drie gebieden van elkaar leren?

Ravel Residence

Ruim 800 studenten wonen nu al op de Zuidas.

 

Stedenbouw

Stedenbouwkundige Martijn de Wit laat zien waar de komende jaren gebouwd gaat worden op de Zuidas.

Rivers

De bewoners van woongebouw Rivers krijgen de sleutels overhandigd. Neem een kijkje in deze gloednieuwe woningen

woensdag 24 feb 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 107 mensen waren aanwezig