De Stad

Wonen met Ivens

De wethouder van Bouwen & Wonen over zijn ideeën voor een bewoonbaar Amsterdam. Met o.a. een inkijk in de Woonbrief 2020.
dinsdag 18 feb, 20.00
di 18 feb, 20.00
IJ Zaal

De woningzoekende Amsterdammer heeft het zwaar met het vinden van een betaalbaar onderkomen. Van de lange wachtrij voor een sociale huurwoning, de grote zak geld die je nodig hebt voor een koopwoning tot aan de hoge prijzen voor een particulier huurhuis. Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder Bouwen & Wonen, vindt dat het tijd is voor een rigoureuze aanpak. Deze avond hebben we de gelegenheid om hem alles te vragen over zijn visie voor een bewoonbaar Amsterdam. Met welke aanpak hoopt hij de oververhitte woningmarkt af te koelen? Tegen welke uitdagingen en obstakels loopt hij aan en welke rol ziet hij voor beleggers weggelegd?

Na 6 jaar wethouderschap is het tijd voor een uitgebreid gesprek met onze wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte en Groen. Een interview waarin we terugblikken op wat er de afgelopen jaren is bereikt en waarin we vooruit kijken naar de uitdagingen die nog in het verschiet liggen. Een greep uit de thema’s die deze avond voorbij zullen komen:

Vakantieverhuur
Eind januari oordeelde de Raad van State dat het verboden is om woonruimtes te onttrekken aan de woningvoorraad voor vakantieverhuur. Deze uitspraak kán grote gevolgen hebben voor verhuurwebsites als AirBnB, maar gemeentes mogen zelf bepalen hoe ze met dit verbod omgaan. Is de wethouder van plan dit verbod te handhaven? In welke wijken wil Amsterdam vakantieverhuur gaan verbieden en wat betekenen de quota voor bed&breakfasts?

Woningdelen
Per 1 april gaan de nieuwe regels voor woningdelen in, die overlast en verkamering moeten tegengaan en huurders moeten beschermen tegen huisjesmelkers. Tegelijkertijd zorgen de nieuwe quota voor woningdelen ook voor ongerustheid bij studenten en jongeren. Waarom is er voor deze maatregel gekozen en wat is het woonalternatief voor huidige woningdelers?

Woonplicht
De oververhitte Amsterdamse woningmarkt is het toneel van beleggers die woningen kopen om voor hoge prijzen te verhuren. Om het zogenaamde buy-to-let fenomeen tegen te gaan, is voor nieuwbouwwoningen de woonplicht voorgesteld. Geeft de woonplicht starters meer kans om een huis te kopen? Waarom is voor deze maatregel gekozen en welke maatregelen heeft de wethouder nog meer op het oog?

10.000 woningen middenhuur
Er is een intentieverklaring getekend voor 10.000 woningen in de middenhuur, waarvan de huurprijzen tussen de 740 en 1027 euro liggen. De huurprijzen mogen niet teveel stijgen en beroepsgroepen als leraren en zorgverleners krijgen voorrang. Hoeveel mensen zijn hiermee geholpen en is het genoeg?

Sociale huurwoningen
De voorraad sociale huurwoningen moet groeien. Momenteel is de afspraak dat er per jaar 750 nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd gaan worden. Ondertussen worden er nog altijd veel woningen in de particuliere sociale huur verkocht. Hoe halen we de economische prikkel daarvoor weg? Welke ambities heeft de wethouder op het gebied van sociale huur en waar loopt hij tegenaan?

dinsdag 18 feb, 20.00
IJ Zaal
Deze 152 mensen waren aanwezig