De Stad

Wonen in Mokum

Hoe maken we de stad betaalbaar en bewoonbaar voor millennials?
vrijdag 30 jun 2017, 19.00
vr 30 jun 2017, 19.00
IJ Zaal

Volgens verschillende onderzoeken is Amsterdam dé plek om te vertoeven voor millennials. Zowel de stad als de millennial willen graag verbonden blijven aan elkaar, maar hier dreigt verandering in te komen. Door hardnekkige vooroordelen over millennials en het bekende probleem van onbetaalbare woningen dreigt de generatie verdreven te worden. Alternatieve woonvormen worden gelanceerd, maar sluiten deze wel aan bij de wensen van de millennial? En, wat wil die millennial nu precies? We gaan in deze vierde aflevering van Millennial Matters in gesprek met de overheid, ontwikkelaars en woningbouwcoöperaties over de woonkwesties van deze generatie. Maar we willen ook de millennial zelf aan het woord laten. Dus heb jij een goed idee om de woningmarkt te verbeteren? Reageer op het gesprek onderaan de pagina!

Millennial Cities Ranking

Wonen in Amsterdam wordt al een hele tijd steeds populairder onder Millennials. Massaal verhuizen we naar onze hoofdstad om hier het grote geluk te vinden. Studie, een baan, of het starten van een gezin, Amsterdam biedt hiertoe veel mogelijkheden. Volgens een onderzoek door het Duitse Nestpick is Amsterdam zelfs de nummer 1 stad ter wereld om in te wonen als je geboren bent tussen 1980 en 2000. Honderd populaire steden wereldwijd werden met elkaar vergeleken om erachter te komen wat ze aantrekkelijk maakt voor de generatie millennials en welke steden het meest voorzien in hun behoeften. De steden kregen, gebaseerd op verschillende rapporten, cijfers in zestien categorieën die belangrijk zijn voor deze leeftijdsgroep. Hoe snel en gemakkelijk kun je je bijvoorbeeld door de stad bewegen? In Amsterdam: goed.

Een 1.7 voor Huisvesting

In één van de categorieën scoorde Amsterdam dramatisch slecht, namelijk huisvesting met een 1,7 op een schaal van 10. Dit klinkt ons toch best bekend in de oren? Hoe vaak zien wij niet facebook-posts langskomen waarin iemand wanhopig opzoek is naar een betaalbare woning binnen de ring. Of nog erger, de torenhoge huurprijzen voor een bezemkast ergens driehoog achter. Hoe kan het dat Amsterdam de nummer 1 stad is om in te wonen voor Millennials, maar wonen ons bijna onmogelijk wordt gemaakt als je geen miljonair bent? Dit is de aanleiding van deze avond waarin we met jullie, de millennial, willen gaan praten over dit groeiende probleem. Hoe maken we de stad betaalbaar en bewoonbaar voor millennials? Samen met experts, de overheid, ontwikkelaars en woningbouwcoöperaties gaan we hierover met jullie in gesprek.

Over de sprekers:

  • Richard Ronald is Professor of Housing, Society and Space aan de UvA en is gespecialiseerd in starters op de woningmarkt. Hij heeft veel gepubliceerd over huisvesting in relatie tot sociale, economische en stedelijke transformaties in Europa en Azië en vooral de situatie van jong-volwassenen hierin. Dit maakt hem expert op het gebied van huisvesting voor millennials. Ronald vergelijkt in dit programma de Amsterdamse woningmarkt met andere steden en kaart hij de huidige problematiek aan die er bestaat rondom millennials op de woningmarkt.

In the generational debate, older, asset-wealthy owner-occupiers advantaged by previously more stable lending conditions and historic house price trends have been pitted against younger cohorts. 

  • De Key is een Amsterdamse woningbouwcorporatie die zich vooral bezighoudt met starterswoningen voor bijvoorbeeld jongeren, studenten, net afgestudeerden, maar ook jonge stellen, statushouders, jongeren met begeleiding en tienermoeders. De organisatie probeert starters te begeleiden bij het zetten van hun eerste stappen op de woningmarkt en is daarmee een grote speler in het Amsterdamse huizenaanbod voor Millennials. De Key heeft op het moment verschillende projecten lopen zoals Startblok Riekerhaven en studentencomplex Wenckebachweg maar heeft daarnaast ook koopwoningen door heel Amsterdam. Leon Bobbe, directievoorzitter van De Key, licht de projecten en de aanpak van De Key toe.

  • In een onlangs verschenen onderzoek naar Millennials van projectontwikkelaar AM worden de ervaringen van AM met deze doelgroep gepresenteerd aan de hand van zes in aanbouw en gerealiseerde projecten. Hierin wordt geconstateerd dat Millennials tussen wal en schip belanden omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden op de gewenste plek. Ook blijkt uit het onderzoek dat Millennials eigenschappen hebben die in het huidige woningaanbod helemaal niet worden erkend. Zo is er bijvoorbeeld een sterke bereidheid tot delen.

We moeten dus veel meer woningaanbod realiseren voor de urban millennials. Feitelijk zijn millennials een hele generatie. Echter is niet elke millennial de jonge, hoogopgeleide stedeling (de urban millennial) die wij voor deze haalbare en betaalbare woningen in de stad beogen.

vrijdag 30 jun 2017, 19.00
IJ Zaal
Deze 34 mensen waren aanwezig