De Stad
WeMakeThe.City 2019

Guest City Antwerpen

Hoe burgers de zeggenschap in de stad veranderen.
Gratis, extern reserveren
dinsdag 18 jun, 20.00
di 18 jun, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Tien jaar lang discussieerde Antwerpen over een gepland snelwegviaduct, tot in 2015 de boeg werd omgegooid. Sindsdien bouwen burgers, experts en ambtenaren samen aan een droom, met als kroonstuk: het overkappen van de volledige Antwerpse ring. Sleutelspelers in dit succesvolle co-creatietraject delen hun ervaringen. Andere sprekers geven een inkijkje in uiteenlopende bottom-up ontwikkelingen in de Vlaamse havenstad. Als gaststad van WeMakeThe.City 2019 deelt Antwerpen haar inzichten, ervaringen en uitdagingen, in het bijzonder op het gebied van co-creatie en participatie. Wat kan Amsterdam leren van deze Vlaamse havenstad?

Avondprogramma rondom co-creatie, participatie en de burgerbeweging in Antwerpen. Met onder andere:

  • Manu Claeys, essayist, burgeractivist, voorzitter van bewonerscollectief StRaten-generaal. Tevens curator van het programma ‘Gaststad: Antwerpen’.
  • Alexander D’Hooghe, oprichter van ORG Permanent Modernity, visiting professor aan MIT en UAntwerpen, intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring.
  • Sihame El Kaouakibi, hands-on oprichter van Let’s Go Urban, WannaWork, NextGenity, JJHouse en WeloveBXL: projecten die kwetsbare jongeren in de grootstad perspectief bieden.
  • Ingrid de Jonghe, juriste, criminologe, orthopedagoge, psychologe en psychotherapeute, initiatiefneemster van TEJO (Therapeuten voor jongeren), een laagdrempelige, therapeutische hulpverleningsorganisatie voor jongeren.
  • Peter Vermeulen, ingenieur-architect en ruimtelijk planner, mede-oprichter en projectleider van de burgerbeweging Ringland.
  • Huib Huyse, hoofd onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling, HIVA-KU Leuven.
  • Nora Danko, landschapsarchitect, coördinator ecostadsprojecten voor de stad Antwerpen vanuit het EcoHuis, het adviescentrum voor duurzaam stadsleven.
  • Koen Wynants, voorzitter van Commons Lab Antwerpen en zelfstandig ondernemer, focust op het versterken van burgercollectieven, P2P en nieuwe commons-strategieën.
Gratis, extern reserveren
dinsdag 18 jun, 20.00
IJ Zaal
Reserveer