De Stad
WeMakeThe.City 2019

Grand Amsterdam

Hoe geven we een stad met groeipijnen vorm? Met Ben van Berkel, Do Janne Vermeulen en Jan Benthem.
Gratis, extern reserveren
donderdag 20 jun 2019, 20.00
do 20 jun 2019, 20.00
Grote zaal

Amsterdam verdicht en wordt steeds drukker. Hoe kunnen we via vernuftige ingrepen in het ontwerp van de stad toch de hoge levensstandaard behouden? En wat voor rol kunnen hoogbouw, technologie en infrastructuur hierin spelen? Een gesprek over de toekomst van Amsterdam met drie toonaangevende architecten: Ben van Berkel (UNStudio), Jan Benthem (Benthem Crouwel) en Do Janne Vermeulen (Team V).

Ben van Berkel – UNStudio

Werd bekend met iconische ontwerpen als de Erasmusbrug in Rotterdam en het Mercedes Benz Museum in Stuttgart. De ontwerpen van Ben van Berkel gaan verder dan simpelweg mooie vormentaal. Nadat hij architectuur studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en de Architectural Association in Londen, richtte hij samen met Caroline Bos een studio op in Amsterdam, daarmee brachten beiden hun theoretische kennis in de praktijk. UNStudio presenteert zichzelf als een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Het bureau ontwierp recent onder andere Doha’s geïntegreerde metronetwerk, de Wasl-toren in Dubai en ‘Four’, een grootschalig mixed-use project in Frankfurt. In 2018 zette Van Berkel UNSense op. Met dit bedrijf richt hij zich op digitalisering in de gebouwde omgeving.

Do Janne Vermeulen – Team V

Werd gevormd aan de Bartlett School of Architecture in Londen, de stad waar Vermeulen na het afronden van haar studie bleef hangen om voor Rick Mather Architects te werken. Na haar terugkeer in Nederland ging ze aan de slag bij Meyer en Van Schooten Architecten en werkte ze onder andere aan het ontwerp voor de nieuwe Kromhoutkazerne in Utrecht en de renovatie van het Ministerie van Financiën. In 2013 was Vermeulen een van de co-founders van Team V Architectuur. In mum van tijd is dit bureau uitgegroeid tot een toonaangevend architectenbureau in Nederland. Team V is onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van Zuidasdok en HAUT, een houten woontoren van 21 verdiepingen in het Amstelkwartier. Naast haar werkzaamheden voor Team V maakt Vermeulen sinds januari 2019 deel uit van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam.

Jan Benthem – Benthem Crouwel

Richtte in 1979, samen met Mels Crouwel, het bureau BenthemCrouwel op. Met zijn bureau ontwierp Benthem onder andere de uitbreiding van luchthaven Schiphol, de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum Amsterdam en de stations van de grootste steden van Nederland: Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Al hun ervaring op het gebied van mobiliteit en infrastructuur in dichte steden kwam bij elkaar bij het ontwerp van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. BenthemCrouwel ontwierp zeven van de acht stations die de lijn rijk is: twee bovengrondse en vijf ondergrondse. Bewoners van Amsterdam, forensen, toeristen, dagjesmensen en metrobewonderaars kunnen nu in vijftien minuten van het noorden naar het zuiden van de stad reizen.

Gratis, extern reserveren
donderdag 20 jun 2019, 20.00
Grote zaal