De Stad
WeMakeThe.City 2019

De Nieuwe Markt

Lokaal en gezond eten voor iedereen.
Gratis, extern reserveren
dinsdag 18 jun, 09.00
di 18 jun, 09.00
NEMO Science Museum
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma vindt plaats in NEMO.

De markt is een plek van ontmoeting, maar veel meer dan dat. Ze speelt een belangrijke rol in het aanbieden van lokaal en gezond voedsel. Hoe ziet de toekomst van de markt eruit? Met onder andere Carolyn Steel (auteur Hungry City), Nadia Zerouali (culinair schrijver), Thijs van Banning (oprichter Landmarkt), Tsjomme Zijlstra (co-Founder Fenix Food Factory) en Jan Willem van der Schans (onderzoeker korte ketens WUR). De conferentie wordt gemodereerd door Wilbert van der Kamp.

Thema
Markten zijn plekken van ontmoeting en handel. In het verleden was de markt vaak het hart waar de stad zich omheen ontwikkelde. De markt verbond en verbindt bezoekers met eten, met ondernemers en met medebewoners en speelt een belangrijke rol in het aanbieden van betaalbaar lokaal en gezond voedsel. Kijk maar naar de Albert Cuypmarkt, de kaasmarkt in Alkmaar en de Grote Warenmarkt in Haarlem; voor geen bewoner én bezoeker onbekend. Maar de markt is meer dan een plek van lokale ontmoetingen.

Door de globalisering van de economie hebben consumenten geen idee meer waar hun voedsel vandaan komt. Uien uit Afrika, appels uit Chili en eieren uit Oekraïne. De kranten staaan vol met de negatieve gevolgen van deze vervreemding, zoals dieronvriendelijke praktijken, GMO’s en milieuvervuiling en daarom zoeken we naar manieren hoe het anders kan. En stijgt de vraag naar lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel. Welke rol speelt de markt in de stad als het gaat om verbinding regio en stad, het verkleinen van de voedselafstand, het stimuleren van de lokale economie en werken aan een duurzamere, gezondere stad? Momenteel belandt slechts 4 procent van het lokaal geproduceerde voedsel in de lokale (super)markt; hoe maken we daar 40 procent van? Kan de lokale markt de ontmoeting tussen alle verschillende culturen bevorderen? Kortom, hoe kan de markt bijdragen aan de verbonden stad?

Gratis, extern reserveren
dinsdag 18 jun, 09.00
NEMO Science Museum