Creatieve Industrie

Wim Crouwel

Eerbetoon aan een van de belangrijkste grafisch ontwerpers ter wereld, o.a. bekend van de beroemde cijferpostzegels van de PTT en affiches voor Stedelijk Museum.
vrijdag 11 okt, 20.00
vr 11 okt, 20.00
Grote zaal

Wim Crouwel verwierf internationale faam met het op computertechnologie geïnspireerde lettertype New Alphabet en met zijn affiches voor het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als medeoprichter van Total Design stond hij aan de wieg van het eerste moderne ontwerpbureau. Zijn grafische vormgeving en typografie, van postzegels tot huisstijlen, laten zich typeren door strakke, geometrische vormen. Het leverde hem de bijnaam Mr. Gridnik op, tevens de naam van de grote overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre die momenteel te zien is in het Stedelijk Museum. Wim Crouwel overleed onlangs op 19 september. Tijdens deze speciale avond bespreken we zijn werk - een eerbetoon aan een bijzondere ontwerper, innovator en typograaf.

Wim Crouwel (1928-2019)

Wim Crouwel was een grafisch ontwerper, typograaf en professor met een internationale reputatie. Dankzij zijn functionele ontwerp – denk aan de typografie die hij ontwikkelde voor de telefoongids, destijds een fenomeen – stond hij bekend als een ‘onverzettelijke rechtlegger’. Zo zou hij zelfs zijn boterhammen ‘rechtleggen’ door ze te beleggen met plakjes kaas die hij nauwgezet in vierkanten sneed. Als ontwerper streefde hij ernaar informatie visueel te ordenen en overzicht te creëren om problemen op te lossen. Kunstzinnige franje of gevoelsmatige expressie waren niet aan hem besteed.

Hij begon zijn carrière als ontwerper van tentoonstellingen, waar de typografie bijkwam. Eenmaal als vormgever aan de slag maakte zijn designs voor letters, postzegels, huisstijlen en affiches al snel indruk. Als een van de oprichters van het multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design groeide zijn invloed. Zijn mathematische en beredeneerde stijl werd later internationaal aanbeden – hij werd de godfather van design genoemd -, maar ook verfoeid. Zo werd hij verantwoordelijk gehouden voor de ‘Nieuwe Lelijkheid’ van de grafische vormgeving in de jaren zestig en zeventig.
Naast zijn werk als ontwerper was hij actief als docent bij verschillende kunstacademies en de TU Delft waar hij een professoraat bekleedde. Sinds 2014 is zijn naam verbonden aan het Wim Crouwel instituut voor erfgoed, grafische vormgeving en typografie. Momenteel is er in het Stedelijk Museum een grote overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre te zien onder de naam Mr. Gridnik en onlangs werden zijn letterontwerpen nog bekroond met de Type Directors Club Medal, een van de belangrijkste prijzen in zijn vakgebied.
vrijdag 11 okt, 20.00
Grote zaal
Deze 186 mensen waren aanwezig