De Stad

Wildemanbuurt in beweging

Hoe richten we de Wildemanbuurt in zodat het uitnodigt om te bewegen?
donderdag 19 okt 2017, 18.15
do 19 okt 2017, 18.15
The Beach
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in The Beach, Notweg 38 Amsterdam.

Van de dagelijkse fietstochten door de stad, de wekelijkse hardlooptrainingen tot traplopen op kantoor; alle vormen van bewegen geven een fit en energiek gevoel en dragen zo bij aan een gezond en gelukkig leven. Met de reeks Beweegcafé trekken we deze keer de Wildemanbuurt in om samen na te denken over plekken die uitdagen om te bewegen. Hoe richten we veilige en uitdagende speel- en sportplekken in? Welke beweegactiviteiten voor ouderen, jongeren en kinderen kunnen we samen organiseren? En hoe creëren we veilige en aantrekkelijke fiets- en wandelroutes? Praat en denk mee over de inrichting van de Wildemanbuurt.

Dit programma is inclusief een gratis warme maaltijd en een drankje.

Hangjongeren, onveilige speelplekken voor kinderen, te weinig mooie en schone plekken in de openbare ruimte en onvoldoende faciliteiten voor ouderen. Al deze punten zorgen ervoor dat bewoners hun buurt niet of nauwelijks gebruiken om in te bewegen. Dat is jammer, want voldoende bewegen verlengt het aantal gezonde levensjaren, verlaagt schooluitval en ziektekosten, zorgt voor een sociale en veilige buurt en zorgt dat bewoners zich willen inzetten voor hun buurt.

Het probleem is niet dat er geen openbare plekken zijn, het probleem is dat het niet gebruikt wordt.

Om bewoners meer te laten bewegen in hun buurt heeft de Gemeente Amsterdam het programma ‘De bewegende stad’ gelanceerd, waarbij de stad zo wordt ingericht dat iedereen bewust of onbewust wordt uitgenodigd om te bewegen. In de Wildemanbuurt zijn er tal van oplossingen mogelijk om bewoners uit te dagen om te bewegen.

Voorbeelden zijn het creëren van uitdagende plekken voor jongeren om te verblijven, veilige speelplekken voor kinderen, het aanpakken van onveilige verkeerssituaties en het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Maar hoe doen we dit op een slimme manier en in samenspraak met de bewoners? Tijd om de koppen bij elkaar te steken en met bewoners voor bewoners na te denken  over manieren om deze barrières op een slimme wijze te overwinnen.

https://www.youtube.com/watch?v=GUg-F8TlUHA

Wat gaan we doen

18:15 Verzamelen en wandeling

We verzamelen bij The Beach (Notweg 38 Amsterdam) en gaan met zijn allen de Wildemanbuurt in. We zullen een wandeling maken die verzorgd zal worden door ervaren mensen uit de buurt. Waar vind je nou precies die onveilige situaties? En wat zijn punten waar we eventueel met kleine ingrepen al voor veel verbetering kunnen zorgen?

19:00 Hapje en een drankje

We komen terug bij The Beach. Aangezien we door onze tocht door de wijk honger hebben gekregen, gaan we eerst even een hapje eten.

19:15 Toelichting op de avond en initiatieven aan het woord

Laura Hakvoort licht het programma ‘De Bewegende Stad’ toe en vertelt ons meer over de opzet van de avond. Ook komen enkele buurtinitiatieven aan het woord om ons te inspireren met ideeën over de invulling van de openbare ruimte.

19:40 In gesprek met elkaar

Daarna gaan we aan de slag door met elkaar in gesprek te gaan. We denken samen na over hoe we de openbare ruimte kunnen inrichten zodat het uitnodigt om te bewegen. Denk daarbij aan speelplekken, activiteiten, hangplekken voor jongen, faciliteiten voor ouderen en veilige loop-, wandel- en fietsroutes.

20:30 Afsluiting

Aan het eind van de avond blikken we terug d.m.v. een gezamenlijk gesprek. Hierna zal Guillano Herdigein de avond afsluiten op een muzikale manier.

donderdag 19 okt 2017, 18.15
The Beach
Deze 18 mensen waren aanwezig