Global Trends

Wijze lessen uit het Midden-Oosten

Wat hebben we de afgelopen 15 jaar geleerd en hoe ziet de toekomst eruit?
dinsdag 2 feb 2016, 20.00
di 2 feb 2016, 20.00
Grote zaal

In de eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen praten we verder over de toekomst van het Midden-Oosten: wat hebben we geleerd van de afgelopen vijftien jaar, waar liggen de mogelijke oplossingen en hoe gaat de situatie in de regio zich verder ontwikkelen?

In de uitzending ‘Wijze lessen uit het Midden-Oosten’ duikt VPRO Tegenlicht in de archieven om de afgelopen vijftien jaar van conflict, oorlog en geweld in de regio beter te begrijpen. Samen met oud VN-adviseur Ghassan Salamé, Turkse diplomaat Öztürk Yilmaz, oud-FBI agent Ali Soufan en Syrisch activiste Rafif Jouejati tracht Tegenlicht een aantal wijzen lessen te trekken uit het onstuimige verleden van het Midden-Oosten.

Programma

Tijdens de eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen kijken we in Pakhuis de Zwijger vooral naar de toekomst van de regio: wat voor een stappen moeten er ondernomen worden? Hoe gaan we die wijsheden uit het verleden gebruiken? Waar liggen de mogelijke oplossingen en/of verbeteringen en hoe zal de situatie in het Midden-Oosten zich verder ontwikkelen?

Hiervoor gaan we in  gesprek met Judit Neurink, die sinds 2008 als Midden-Oosten correspondente voor Trouw werkt en woont in (Koerdisch) Irak. Daar schreef ze verschillende boeken, waaronder recentelijk De vrouwen van het kalifaat (2015) en De oorlog van Isis (2013). In 2003 begon Neurink ook met het geven van journalistieke trainingen in Irak, wat in 2008 leidde tot de oprichting van het Independent Media Centre in Koerdistan (IMCK). Hoe kijkt deze doorgewinterde journaliste naar de toekomst van de regio?

Een andere visie op de toekomst van het Midden-Oosten wordt gegeven door Paul Aarts: senior docent Internationale Betrekkingen en Midden-Oosten en Noord-Afrika expert aan de UvA. Vorig jaar kwam zijn nieuwste boek uit, Saoedi-Arabië: de revolutie die nog moet komen (2015), i.s.m. Carolien Roelants. Hierin richt Aarts zich specifiek op de toekomst van Saoedi-Arabië: momenteel nog dé dominante machthebber in de regio, maar ook een land dat kampt met een vergrijst koningshuis, hoge jeugdwerkeloosheid, corruptie en repressie.. Zit er een nieuwe Arabische Lente aan te komen, en wat gaat dat betekenen voor de rest van de regio?

Ook horen wij van Rosh Abdelfatah, filmmaker en artistiek directeur van het Arab Camera Filmfestival, oorspronkelijk afkomstig uit Koerdisch-Syrië. Hoe reflecteert hij op de ontwikkelingen in zijn thuisland? Waar liggen volgens hem de problemen én de mogelijkheden, en hoe kijkt hij naar de toekomst van zijn geboorteland? Ligt er alleen maar meer onheil in het verschiet, of is het ook mogelijk om met hoop naar de toekomst te kijken?

We eindigen de avond met een spoken word bijdrage door politicoloog en auteur Mounir Samuel, die terug én vooruit blikt op de toekomst van de jongere generaties in Marokko, Tunesië en Egypte.

dinsdag 2 feb 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 262 mensen waren aanwezig