Creatieve Industrie
De Stad
Global Trends

Wielrennen als lifestyle

Een talkshow over fietscultuur en de stad, met deze keer extra aandacht voor het wielrennen.
Gratis toegang
maandag 22 jun 2015, 20.00
ma 22 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

In juli start de de belangrijkste, meest veeleisende en eervolste wielerwedstrijd van het jaar in Utrecht. Le Tour de France. Voor ons een reden om deze Bike & City extra veel aandacht aan het wielrennen te geven. Naast de sport zelf gaan we het ook hebben over de lifestyle die daarbij hoort, bijvoorbeeld de mode en we kijken naar de rol van de wielrenner binnen de fietscultuur in de stad.

Maarten Ducrot
Maarten Ducrot  is een voormalig Nederlands profwielrenner. Hij is sinds 1992 actief als organisatieadviseur, momenteel in de rol van founder van een bureau dat het Nieuwe Adviseren centraal stelt. Daarnaast is de voormalig prof- en Olympisch wielrenner commentator bij de NOS voor onder meer de Tour de France. Hij studeerde Psychologie van de Organisatie aan de RU van Utrecht, met als bijvak bedrijfseconomie. Juist vanwege de sportervaringen ontstond de belangstelling voor het effectief functioneren van mensen in organisatie- en teamverband. Wat verwacht hij van de tour van dit jaar?

Ventoux
Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige  Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt. Dit is het verhaal van de Nederlandse speelfilm ‘Ventoux’ (gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Bert Wagendorp) van regisseur Nicole van Kilsdonk. Was het maken van deze film net zo’n grote beproeving als het beklimmen van deze befaamde berg?

Rapha
Wielrennen is de zwaarste en mooiste sport ter wereld en alles wat Rapha maakt, is ontworpen ter ere van de glorie en de pijn, zo kenmerkend voor wielrenners. Vanaf 2004 maakt Rapha klassieke en stijlvolle wielerkleding. Sindsdien is het assortiment de afgelopen jaren flink uitgebreid en staat het merk synoniem voor kwaliteit, stijl en prestatie. In 2015 openden ze hun eerste winkel in Amsterdam. Maar er is meer dan kleding. Ook is er een heuse Cycle Club en kunnen die-hard fietsers elk jaar tussen Kerst en Oud & Nieuw 500 kilometer fietsen in de Festive 500 om een felbegeerde badge te veroveren. Gerben Gerritsen komt ons meer vertellen.
imagehuntersXraphaccams-01440

BlueOn Bike
13 jaar heeft Paul Sneeboer als wielrenner topsport beoefend. Waaronder vier hele mooie jaren  als professional in Portugal. Na een moeilijke keuze om te stoppen heeft hij zich gericht op het afronden van zijn studie Commerciële Sport Economie aan de Johan Cruyff University. Sinds juni 2010 richt hij zijn energie op BlueOn Bike; een wielerkleding merk voor zowel op als naast de fiets.
Blueonbike

Cycleyou
Cycleyou is een speciaalzaak voor de sportieve race- en vakantie fietser.
Zij onderscheiden zich door in te zoomen op wat de fietser daadwerkelijk nodig heeft aan fiets, kleding en accessoires.
Zij bieden met hun persoonlijke benadering en aangemeten fietsen van hun eigen merk MEES een concurrerend alternatief op het standaard confectieaanbod.
Ook voor de beginner is het van belang dat alles is afgestemd op persoonlijke wensen en behoeften.
Hun aanpak heeft bewezen dat de beste fiets een passende fiets is.
Naast de verkoop van fietsen, kleding, accessoires en sportvoeding biedt Cycleyou ook onderhoud, diverse clinics, fietsreizen en een fietstour-, en trainingsgroep aan. Ook kun je bij Cycleyou een cursus volgen,WARM, waarin men in twaalf modules, alles leert om een goed wielrenner te zijn.

Omloop van IJburg
Wielervereniging Gaul! organiseert zondag 26 juli, op de slotdag van de Tour de France, de Omloop van IJburg. Er zijn vier wedstrijden: het hoofdnummer is de wegwedstrijd voor licentiehouders van de KNWU daarnaast is er een dikke bandenrace voor kinderen, een Funrace voor buurtbewoners als ook voor fanatieke toerfietsers die een eerste wielerwedstrijd zelf willen proberen en een wedstrijd voor fixed gear fietsen. Amsterdam heeft een roemrucht wielerverleden, WK’s in het Olympisch stadion, de eerste start van de Tour buiten Frankrijk tot talrijke stratenwedstrijden in vrijwel elke buurt van Amsterdam. Waar vroeger de kalender gesierd werd met de Ronde van de Orteliusstraat, de Ronde van de Kinkerstraat, de Ronde van de Dapperstraat, de Ronde van de Markthallen, de Ronde van de Lindengracht en dik dertig anderen werd in 2014 voor het eerst in zeer lange tijd geen wielerwedstrijd in Amsterdam georganiseerd.
Gaul! wil graag het criterium weer terug op de kaart zetten, een stratenwielerwedstrijd past bij Amsterdam en Gaul! schiet daarom de organisatiekosten voor. Met de dikke banden race en de Funkoers wil de organisatie alle Amsterdammers (jong en oud) betrekken, daarom is gekozen voor een laagdrempelige introductie in de wielersport. Daarnaast kan gekeken worden naar de spectaculaire fixed gear wedstrijd en in de KNWU-koers rijden wellicht de toekomstige Bau en Lau rond. Naast de sport zijn er eettentjes en live-muziek. Iedereen is welkom om als toeschouwer, deelnemer of crew mee te helpen de Omloop van IJburg een succes te laten worden.

Athenaeum Nieuwscentrum heeft deze avond een pop-up store in Pakhuis de Zwijger met een groot aanbod van tijdschriften en boeken over fietscultuur.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
maandag 22 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 147 mensen waren aanwezig