Creatieve Industrie

De Aftrap

Met het wielerseizoen voor de deur delen wielerliefhebbers, beeldmakers en schrijvers inspirerende fietsverhalen.
dinsdag 27 mrt, 20.00
di 27 mrt, 20.00
Studio
Reageer

Beroemde wielerrondes zoals de Ronde van Vlaanderen en Giro D'Italia staan weer voor de deur. Een mooie aanleiding om in de wereld van het wielrennen te duiken. We praten over de sport zelf, over literaire wielerverhalen, wielerfotografie en bijzondere vintage wielrenshirt's. Elementen als pijn, heroïek, kameraadschap en strijd maken dat wielrennen bij uitstek een verhalende sport is. Samen met schrijvers, fotografen, pedaleurs en experts gaan we opzoek naar de beste wielerverhalen.

Gordon Tiemstra

Nederland telt op geheime zolderkamers en vochtige kelders talloze wielermusea. Verzamelaars die al 50 jaar alles verzamelen wat te maken heeft met wielrennen. De één gespecialiseerd in gebruikte (!) etenszakjes, de ander expert op het gebied van hardrijder Roy Schuiten. Gordon Tiemstra is één van hen. Als directeur van World’s Smallest Cycling Museum, het aller-aller-aller-kleinste wielermuseum op aarde, verzamelt hij vintage wielershirts, caps en boeken die verhalen vertellen over heroïek, tragiek en smeulende details.

Martijn Sargentini

© Martijn Sargentini

Over kasseien en kiezelstenen wordt al meer dan honderd jaar gefietst. Wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen en meer recent de Strade Bianche, danken hun internationale bekendheid en karakter aan de stoffige paden vol grind en keien. Ook in Nederland liggen wegen die zijn geplaveid met wielerhistorie, verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Er worden zelfs diverse wedstrijden op gereden. Dit nieuwe boek van Martijn Sargentini met verhalen en ervaringen van bekende Nederlandse wielrenners, zet de kasseistroken en grindwegen letterlijk op de kaart.

Klaas Jan van der Weij

Prijswinnende fotojournalist, sportfotograaf, gerenommeerd kunstenaar en verteller; multitalent Klaas Jan van der Weij is het allemaal. Tijdens zijn 30 jaar als fotojournalist maakte hij talloze gedenkwaardige foto’s. Niet gek dat hij wordt beschouwd als een van de bekendste sportfotografen van Nederland. In 1991 kreeg zijn beroemde foto van Greg Lemond na zijn wielerwedstrijd Parijs-Roubaix de World Press Photo van het jaar (Sport). Verschillende nationale en internationale prijzen volgden. Onderweg fotografeerde Klaas Jan van Olympische Spelen tot de Tour de France, amateurvoetbal tot ‘Rookies’.

© Klaas Jan van der Weij

Dion Beukeboom

De veelbelovende baanwielrenner Dion Beukeboom boekte al grote successen op de velodroom. Afgelopen oktober kondigde hij openlijk een aanval aan op het werelduurrecord van Bradley Wiggins. De poging staat gepland in augustus 2018 op de baan van Aguascalientes in Mexico.

dinsdag 27 mrt, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 21 mensen zijn aanwezig