Creatieve Industrie

Wie niet waagt, wie niet wint

Welke afwegingen maak je bij het opzeggen van je baan om fulltime voor je product te gaan?
woensdag 2 mrt 2016, 20.00
wo 2 mrt 2016, 20.00
Expo

De markt van lokale en onafhankelijke makers is booming: van fietsen, kleding en brillen tot aan homemade worsten, bier, chocola en thee. Toch zijn de meesten van ons niet fulltime met hun bedrijf bezig: bijna een derde van de flexondernemers heeft er nog een baan in loondienst bij. Bijna de helft heeft hiervoor een financiële reden: je kunt (nog) niet van je eigen onderneming leven of wil extra geld verdienen naast je baan. Wanneer de zaken goed gaan, komt er een moment dat je voor een keuze staat: durf je je baan op te zeggen er volledig voor te gaan? Welke afwegingen maak je? Tijdens Local Goods College leren makers van elkaar!

Local Goods College wordt georganiseerd door de Local Goods Store, een initiatief van Pakhuis de Zwijger. De Local Goods community bestaat uit makers van lokale en ambachtelijke producten en brengt creatieve denkers, ambachtelijke vakmensen, culturele fijnproevers en liefhebbers van dit alles samen. Het is een platform om niet alleen waar te etaleren en te verkopen, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten, te inspireren én van elkaar te leren.

Duke & Sons Leather

Duke&SonsJarenlang werkte Jan den Hartogh als designer van instore displays. Maar wat hem echt gelukkig maakte, was zijn grote hobby: leerbewerking. Learning by doing: het ambacht leerde hij zichzelf aan door o.a. YouTube filmpjes te bekijken van grote ambachtslieden. Zijn werk was van hoge kwaliteit, maar zijn hobby bleef een hobby. Het was een filmpje van Steve Jobs en de aanmoediging van zijn zoon die hem op een dag deden besluiten zijn goed betaalde baan op te zeggen en er voor te gaan. De buffer om de eerste vier maanden door te komen, had hij achteraf gezien niet nodig, want het ging vanaf dag één goed. Het enige waar hij wel spijt van heeft, is dat hij de stap niet eerder heeft gewaagd. Wat hield Jan tegen en hoe kijkt hij terug op de periode nadat hij ontslag nam?

VANMAX

VanMaxPindakaas VANMAX is lekkere pindakaas zonder toegevoegde suikers of geharde vetten. VANMAX wordt gemaakt door Maxine Mantel in haar pindakaasmakerij in het hartje van Amsterdam. Van het roosteren van de pinda’s tot het vullen van de potten, alles doet ze zelf. Niet zolang geleden werkte Maxine nog o.a. als fiscaal jurist en kwaliteitsmanager in de kinderopvang. Via het ondernemerstraject bij UVW maakte ze in 2014 van haar hobby haar werk en lukte het haar, mede door handig gebruik te maken van regelingen voor starters, om binnen een half jaar up-and-running te zijn en rond te komen van VANMAX. Wat zijn volgens haar de succesfactoren?

Gebrouwen door Vrouwen

De zussen Tessel en Do de Heij laten zien dat bier brouwen niet alleen voor mannen is. Om dat benadrukken kozen ze een opvallende naam: Gebrouwen door Vrouwen. Wat begon als een hobby in hun eigen keuken, groeide al snel uit tot een succes: de biertjes worden inmiddels in Amsterdam, Haarlem, Alkmaar en Eindhoven verkocht. Nadat Tessel eind vorig jaar besloot een nieuwe functie bij haar werkgever Ahold beleefd af te wijzen, toonde Do solidariteit en zei ze ook haar vaste contract op. Per 1 januari 2016 zijn de zussen full-time bezig met hun product en dat werpt haar vruchten af: de verkochte liters zijn sindsdien verviervoudigd en de eerste salarisstrook is een feit! Volgens Tessel is het belangrijk goed inzicht te hebben in je financiën en een boekhouder kan je daarbij helpen. Wat zijn de afwegingen die je maakt?

Deel je verhaal

Heb je ook een verhaal te delen? Laat het ons dan vooral weten via localgoods@dezwijger.nl en kom naar deze editie van Local Goods College.

woensdag 2 mrt 2016, 20.00
Expo
Deze 78 mensen waren aanwezig