Creatieve Industrie

Who Are We Again?

Kunstenaars over representatie en identiteit. Hoe reflecteert hun werk op thema's als gender, diversiteit en (voor)oordelen?
vrijdag 18 mei 2018, 20.00
vr 18 mei 2018, 20.00
Studio
Reageer

Vragen als ‘wie ben ik?’, of ‘wie zijn we?’, daar kun je een leven mee vullen. Wat bepaalt hoe we onszelf en de ander zien? Het denken over het mensbeeld en daardoor het beeld van de mens is aan sociaal-maatschappelijke verandering onderhevig. Met beeldend filosofen - kunstenaars uit de tentoonstelling 'Who Are We Again?' - praten we over existentialisme, identiteit en representatie anno 2018. Hoe reflecteren zij met hun werk op hedendaagse thema's als intimiteit, gender, diversiteit, inclusiviteit/uitsluiting en (voor)oordelen?

Mr. Motley

Online kunsttijdschrift Mr. Motley vertelt verhalen die een verband leggen tussen kunst en het dagelijks leven, die toegankelijk geschreven zijn en nieuwsgierigheid aanwakkeren. Zo willen ze een breed publiek bereiken en met zo min mogelijk kunsthistorisch jargon toch moeilijke onderwerpen aan kunnen snijden. Ze schrijven niet altijd over het meest populaire, maar willen juist aandacht geven aan thematische en eigenzinnige vertellingen en kunstwerken en het ontstaans- en denkproces dat achter het werk schuil gaat.

© Mister Motley

Lucas Lenglet

Beeldend kunstenaar Lucas Lenglet, afgestudeerd in 2000 aan de Gerrit Rietveld Academie,  gebruikt elementen uit de architectuur om te reflecteren op de maatschappij en zijn relatie tot de ander. Zijn installaties en sculpturen waren te zien in o.a. Kunstvereniging Diepenheim, galerie Stigter Van Doesburg , Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Palais de Tokyo in Parijs. Zijn werk gaat over insluiting en uitsluiting in de breedste zin van het woord. Hoe bemiddelt hij met zijn werk tussen twee werelden?

© Lucas Lenglet

Femmy Otten

© Femmy Otten

Het is onmogelijk om het werk van Femmy Otten niet verrassend te noemen. Haar beelden en tekeningen, geschilderd in waterige kleuren, onderscheiden zich vooral door haar gipsenwandreliëfs van gezichten en bustes. Daarin komt ook haar grote liefde naar voren voor Etruskisch, Griekse en vroeg-Italiaanse kunst. Het gaat in haar werk vaak over mensen die heel dichtbij staan en een specifieke schoonheid uitstralen. In 2013 kon ze de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in haar zak steken waarna ze exposeerden in o.a. Galerie Fons Welters, Stedelijk Museum Schiedam en Rijksmuseum Amsterdam.

Imke Ruigrok

© Imke Ruigrok

Als freelance curator, programmamaker en adviseur maakt Imke Ruigrok projecten met (inter-)nationale kunstenaars in binnen- en buitenland. Ze werkte als curator voor Museum Hilversum, Museum De Pont, Atelier Van Lieshout, Studio Berend Strik en diverse instellingen in binnen- en buitenland en maakte ​​o.a. de door China reizende tentoonstelling ‘Graphic Happiness’ ​(o.a. Shanghai en Beijing Design Week). ​Haar zowel beeldende als​ theoretische achtergrond​ -Bachelor HKU en filosofie en de Masters Moderne Kunst en Artistic Practice​ -​ is terug te zien in de tentoonstelling ‘Who Are We Again?’ ​die door Imke Ruigrok is samengesteld.

Tyna Adebowale

Tyna is een Unemhe uit de staat Edo, die is opgegroeid in Igarra. Portretteerde ze eerder vrouwen als symbolen van schoonheid en eindeloze vruchtbaarheid, tegenwoordig snijdt ze ook urgente thema’s aan en gebruikt ze haar werk om kwesties rond feminisme, gender en seksualiteit te verkennen. Hoewel haar achtergrond ligt in de schilderkunst gebruikt ze ook disciplines als video, performance- en installatiekunst. Als bekroonde, multimediale visuele kunstenaar heeft ze geëxposeerd in Nigeria, Brazilië, Kameroen, Zuid-Afrika en Ghana. Momenteel is ze artist in residence aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

© Tyna Adebowale

De tentoonstelling ‘Who Are We Again’ is t/m 19 mei te zien bij Arti et Amicitiae.

vrijdag 18 mei 2018, 20.00
Studio
Deze 52 mensen waren aanwezig