Global Trends

Werken in de platformeconomie

Hoe beschermen we freelancers bij platformen zoals Deliveroo en Uber?
donderdag 14 sep 2017, 20.00
do 14 sep 2017, 20.00
IJ Zaal

Je huis verhuren via Airbnb, schoonmaken via Helpling of eten bezorgen via Deliveroo, UberEATS of Foodora; steeds meer Nederlanders verdienen geld via zogenaamde digitale platformen. Voor starters, studenten en bijklussers zijn het gewillige baantjes, maar er wordt ook fulltime voor dergelijke platforms gewerkt. Welke arbeidsovereenkomst hebben deze freelancers? Hoe zit het met zaken als het minimumloon, stakingsrecht en verzekeringen? Worden zij wel beschermd tegen uitbuiting en slechte werkomstandigheden? We gaan in gesprek met Frederik Söderqvist van de Zweedse Vakbond Unionen. Hij pleit voor digitale richtlijnen en spoort vakbonden aan om het op te nemen voor zelfstandig werkenden in de platformeconomie. Wat vinden Nederlandse vakbonden hiervan en hoe kijken platformen zelf naar zo’n digitale richtlijn?

Deel van dit programma is in het Engels.

Platformen zijn de toekomst

Volgens econoom en vakbondsman Fredrik Söderqvist zijn platformen de toekomst. Daarom is het volgens hem tijd dat vakbonden zich gaan aanpassen aan de digitale revolutie op de arbeidsmarkt. Vanuit de Zweedse vakbond Unionen wil hij voorkomen dat de platformeconomie een mogelijkheid is om arbeidsovereenkomsten tussen werknemer en werkgever te omzeilen en zet hij zich in voor de rechten van freelancers in de ‘gig-economie’. Hij pleit onder andere voor een digitale richtlijn waarbij rekening wordt gehouden met werkdruk en werkomstandigheden. Dergelijke richtlijnen kunnen worden geïntegreerd in de software of algoritmes waarmee deze bedrijven werken. In Zweden zijn ze volgens hem al aardig op weg, maar hoe zit dat in Nederland?

Wat gaan we doen?

  • We beginnen met een introductie van platformexpert Martijn Arets. Hoe staat de Nederlandse platformeconomie ervoor en welke vraagstukken zijn er omtrent deze nieuwe ontwikkeling?
  • Vervolgens deelt Fredrik Söderqvist zijn visie op de digitalisering van de arbeidsmarkt. Wat moet er volgens hem aangepast worden aan de arbeidsvoorwaarden van freelancers in de platformeconomie?
  • Hij wordt opgevolgd door Frisia Donders. Zij is projectmanager bij SMart. Dit is een coöperatie die freelancers ondersteund bij administratieve zaken en zich op deze manier inzet voor sociale, economische, fiscale en juridische bescherming. Wat vindt zij van de visie van Söderqvist en wat moet er volgens haar gebeuren om freelancers in de platformeconomie te beschermen?
  • Daarbij gaan we ook in gesprek met Sacha Conchin. Hij werkte als fietskoerier voor zowel Take Eat Easy als Deliveroo, maar besloot om samen met een aantal andere initiatiefnemers een bezorgplatform op te richten die niet werkt met big data en algoritmes. Hieruit ontstond de coöperatie Molenbike. Hoe was het voor hem om een algoritme als baas te hebben? Waarom besloot hij een ander bezorgplatform op te richten en hoe gaan ze bij Molenbike om met de arbeidsvoorwaarden?
  • Vervolgens laten we twee directeuren van een digitaal platform aan het woord: Floyd Sijmons is mede-oprichter van het platform voor schoonmaakhulp Helpling en Ronald Egas is CEO van het klusplatform Werkspot. Zij gaan in gesprek met arbeidsjurist Johan Zwemmer.
  • Tot slot reageren de oprichter van Alternatief voor Vakbond Mei Li Vos en directeur van FNV Zelfstandigen Josien van Breda. Hoe kijken zij naar de rol van vakbonden en de ontwikkelingen in de platformeconomie?

Deze avond komt tot stand i.s.m. de Universiteit Utrecht als onderdeel van het thema “Instituties voor Open Samenlevingen”.

 

donderdag 14 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 112 mensen waren aanwezig