De Stad
FUR, Academies van Bouwkunst en trancity*valiz presenteren

Werken aan de stad van de toekomst

Hoe leren we de stad zien en begrijpen als ecosysteem?
dinsdag 3 okt 2017, 18.00
di 3 okt 2017, 18.00
Grote zaal
Reageer

Grondstoffenschaarste, groeiende ongelijkheid, wereldwijde migratie en opwarming van de aarde zijn ‘wicked problems’ door hun complexiteit en samenhang. Deze problemen manifesteren zich in de stedelijke regio’s, welke daarom het startpunt zijn voor herstel. We moeten de stad leren zien en begrijpen als ecosysteem, in plaats van ons te fixeren op afzonderlijke technologische oplossingen. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden en benaderingswijzen. In de publicatie Stedelijke Vraagstukken, Veerkrachtige Oplossingen laat het lectoraat Future Urban Regions (FUR) zien hoe ontwerpend onderzoek daarbij een essentieel instrument kan zijn. Op 3 oktober 2017 presenteren leden van het lectoraat FUR en trancity*valiz hun boek en nodigen zij de deelnemers uit om hierover door te praten en verder te denken in parallelgroepen. Kom en meng je in het gesprek.

  •  Eric Frijters zal in het eerste plenaire deel een lezing geven, waarbij hij de samenhang van ontwerpend onderzoek en gezonde stedelijkheid formuleert en fundeert. Hoe is het ecosysteem van de stad te begrijpen en te beïnvloeden?
  • Het lectoraat Future Urban Regions, verbonden aan de Nederlandse Academies van Bouwkunst, onderzoekt stedelijke (eco)systemen en vernieuwende ontwerpmiddelen voor de bestaande stad en regio. Hoe werken we aan een gezonde leefomgeving? Onderzoekers van het lectoraat presenteren het boek Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen en gaan dieper in op ontwerpend onderzoek.
  •  Programmamaker Arie Lengkeek en experts als Arjan van Timmeren en de betrokken lectoren zoeken naar samenwerkingen en oplossingen. Tijdens deze avond verzamelen zij met parallelgroepen van onderzoekers en bezoekers inzichten met betrekking op de vraag: Wat vraagt het van betrokken instellingen, burgerinitiatieven, bedrijven en overheid om grote maatschappelijke opgaven in het perspectief van de stad als ecosysteem te plaatsen?

Eet mee

Toegang is gratis. Maar voor € 7,50 krijg je desgewenst in de pauze een eenvoudige maaltijd (soep, brood en sla). Je betaalt dit bedrag bij binnenkomst. Wel even aangeven bij aanmelding of je hiervan gebruik wilt maken.

dinsdag 3 okt 2017, 18.00
Grote zaal
Deze 192 mensen waren aanwezig