De Stad

Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start

Hoe dringen we de gezondheidsverschillen in Amsterdam terug?
dinsdag 9 apr 2019, 18.00
di 9 apr 2019, 18.00
IJ Zaal & Studio

Elk Amsterdams kind verdient de best mogelijke start in het leven en een optimale kans op een gezonde toekomst. De eerste 1.000 dagen zijn hiervoor cruciaal. Een gezonde start is helaas nog niet voor alle Amsterdamse kinderen vanzelfsprekend. Op postcodeniveau zien we grote gezondheidsverschillen. Hoe voorkomen we een valse start? Om de gezondheidsongelijkheid in de Amsterdam tegen te gaan, wordt de 'Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start' opgesteld. Tijdens deze bijeenkomst wordt de eerste versie gepresenteerd en gaan we met verloskundigen, kraamzorg, huisartsen, gynaecologen, Ouder- en Kindteams, SamenDOEN teams, leidsters kinderdagverblijf en andere betrokkenen aan de slag met de aanpak. Zeker ook welkom zijn (aanstaande) ouders, ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren uit de focuswijken in Zuidoost en Nieuw-West. Hoe kunnen we gezamenlijk zorgen voor een gezonde en kansrijke start?

Wat gaan we doen? 

  • Tussen 18:00u en 18:30u is de inloop met soep en brood.
  • Om 18:30u start het programma met een korte inleiding van wethouder Simone Kukenheim (Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport). Tessa Roseboom (hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AUMC-UvA)) schetst het belang van de ‘Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start’. Angela Habets (kwartiermaker Gezonde en Kansrijke Start) legt vervolgens uit hoe de werkagenda tot stand is gekomen. De lokale coalitie Gezonde en Kansrijke Start presenteert de thema’s waaruit de werkagenda bestaat.
  • Na een korte koffiepauze gaan we in groepen uiteen om de thema’s te bespreken. Wat mist er nog in de aanpak? De input wordt gebruikt om de werkagenda aan te scherpen.
  • Om 21:00u is het einde van het programma.

Lokale coalitie gezonde en kansrijke start
De ‘Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start’ komt tot stand in samenwerking met de lokale coalitie gezonde en kansrijke start bestaande uit José Manshanden (directeur GGD), Angela Habets (kwartiermaker Gezonde en Kansrijke Start), Tessa Roseboom (hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid), Karin Burggraaf (bestuurder Elaa), Joke Klinkert (directeur EVAA Holding B.V.), Simone Thuis (teammanager Jeugd), Femke Breman (programmadirecteur Ouder- Kindteams Amsterdam), Lilian Tham (directeur MOC ’t Kabouterhuis), Karen den Hertog (programmamanager Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht) en hoogleraar Joris van der Post (afdeling Obstetrics and Gynaecology AUMC).

Meer informatie over het programma volgt snel. 

 

 

dinsdag 9 apr 2019, 18.00
IJ Zaal & Studio
Deze 150 mensen waren aanwezig