Creatieve Industrie
CrowdfundingCafé

Financiering voor de Culturele & Creatieve Sector

Welke rol speelt crowdfunding?
Gratis, extern reserveren
donderdag 11 feb 2016, 20.00
do 11 feb 2016, 20.00
Expo
Reageer

De culturele sector en de creatieve industrie veranderen snel. De financieringsmogelijkheden voor deze sector ook. Deze avond gaan we in gesprek met verschillende professionals die zich bezighouden met financiering in de creatieve en de culturele sector. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van financiering voor deze sectoren en welke rol speelt crowdfunding? Hoe combineer je de verschillende vormen van financiering? De verschillende sprekers van vanavond zullen allen vanuit een andere invalshoek spreken over financiering in de culturele sector. 

Deze avond is bedoeld voor:

  • culturele, creatieve fondsen of professionals die up-to-date willen blijven over financiering en de rol van crowdfunding;
  • creatives en culturele ondernemers die binnenkort gaan crowdfunden en inspiratie en informatie zoeken.

Over de sprekers:

Joost Heinisus
Joost 
is al jarenlang betrokken bij het vraagstuk van ondernemerschap en financiering in de culturele en creatieve sector, onder andere bij de ontwikkeling van een Europese Garantiefaciliteit voor bankleningen en nu als expert bij een project in opdracht van de Europese Commissie rond crowdfunding voor de sector. Via zijn blog schrijft hij over het samenspel en de spanning tussen artistieke, sociale en economische waarden.

Roelof Balk
Fonds Cultuur+Financiering is een initiatief van Cultuur+Ondernemen en verstrekt samen met overheden en andere financiers cultuurleningen op maat tegen lage rentes. Zo helpt het Fonds creatieven, kunstenaars en culturele organisaties om hun dromen en ambities te verwezenlijken. Sinds de start in 2015 is Roelof Balk directeur-bestuurder. Daarvoor was hij onder meer directeur van het Nationaal Groenfonds en van Fondsenbeheer Nederland. Naast deze functie in de cultuursector is Roelof als adviseur of projectleider nauw betrokken bij de financiering van publiek-private organisaties en projecten op het gebied van duurzaamheid en gebiedsontwikkeling.

Vicky Fasten
Na het afronden van de Kunstacademie in Amsterdam, studeerde Vicky Kunstbeleid & Management en Financiële Planning. Vervolgens is zij zich als consultant gaan ontwikkelen als strategisch gesprekspartner voor ondernemers in de creatieve industrie. De afgelopen jaren heeft Vicky veel ervaring opgedaan met het adviseren van innovatieve start-ups door middel van haalbaarheidsonderzoeken, ondersteuning bij het opstellen van businessplannen en aantrekken van financiering. Op strategisch niveau gaat het om het zoeken van de juiste partners, het vormen van succesvolle allianties en het uitwerken en implementeren van nieuwe businessconcepten.

In-Soo Radstake
In-Soo is sinds 1 augustus 2015 directeur van CineCrowd. CineCrowd biedt filmmakers en investeerders onafhankelijke ondersteuning bij het (co)financieren, (co)produceren, distribueren en exploiteren van films. Het platform staat voor daadkracht, durf, creativiteit, professionaliteit en kwaliteit. Sinds de oprichting in 2011 zijn er bijna 300 films via CineCrowd gefinancierd. In-Soo is daarnaast zelfstandig producent van speelfilms en documentaires en was (mede) verantwoordelijk voor films als Het Bombardement, Spion van Oranje, Carmen van het Noorden, Parradox, Made in Korea, Het Geheim van HEMA, en Hollandse Nieuwe. Tevens is hij oprichter van het Rotterdamse online platform Bogue.

Roy Cremers
Roy studeerde kunstgeschiedenis en communicatiewetenschappen in Amsterdam. Hij startte zijn culturele carrière met een stage bij het Stedelijk Museum. Al snel groeide hij door naar de functie van Press Officer. Daarna werkte hij voor onder andere FOAM, waar hij de in-house en online galerie Foam Editions opzette en de Paul Huf Photography Award, een internationale fotoprijs voor talenten onder 35 jaar. In 2008 ging hij als stafmedewerker aan de slag bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hier onstond het idee van een crowdfundingwebsite voor kunstprojecten. In november 2010 werd Voordekunst gelanceerd, dat inmiddels meer dan 9,2 miljoen euro onder meer dan 91.000 donateurs (zowel individuen, fondsen als bedrijven) ophaalde.

Ronald Kleverlaan
Ronald is ondernemer, auteur en crowdfunding expert. Hij is een van de toonaangevende vernieuwers van crowdfunding in Europa. Ronald is veelgevraagd keynote-spreker op internationale congressen. Hij is oprichter van de CrowdfundingHubhet Europese kenniscentrum op het gebied van crowdfunding. Met een kernteam in Amsterdam en partners in heel europa versterken zij de crowdfunding industrie. Ze doen en initiëren onderzoek, delen hun kennis en staan open voor samenwerking met corporates, universiteiten en overheden. Daarnaast is Ronald expert adviseur Crowd Investing van de Europese Commissie en co-founder van de European Crowdfunding Network. Hij zit in de raad van advies van meerdere crowdfundingplatforms en crowdfundinginitiatieven uit Europa, Azië en Noord -Amerika.

Koen van Vliet
Koen van Vliet is ondernemer en auteur en ontwikkelt en onderzoekt projecten die gericht zijn op het delen van kennis in en over de creatieve industrie. Sinds hij in 2011 kennismaakte met het begrip crowdfunding, is hij betrokken geweest bij diverse onderzoeken en publicaties rondom crowdfunding. Daarbij richt hij zich vooral op de motivatie van donateurs en investeerders die via crowdfunding bijdragen aan creatieve projecten. Zijn publicaties worden regelmatig gebruikt als basisdocumenten voor (wetenschappelijk) onderzoek naar de werking van crowdfunding. Voor zijn laatste boek ronde hij een succesvolle campagne af op voordekunst.

CrowdfundingHub
CrowdfundingHub is hét Europese kenniscentrum op het gebied van crowdfunding. Met een kernteam in Amsterdam en partners in heel Europa versterken zij de crowdfunding-industrie door het doen en initiëren van onderzoek. Er wordt samengewerkt met bedrijven, universiteiten en overheden. CrowdfundingHub is in het kader van kennisdelen organisator van deze avond over financiering in de culturele en creatieve sector. Ze zijn te volgen via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gratis, extern reserveren
donderdag 11 feb 2016, 20.00
Expo