Global Trends

Weidevogels in Amsterdamse achtertuin?

Amstelland levert de stad melk. Maar dat kost ons de weidenatuur. Hoe behouden we allebei?
Toegang vanaf € 5.00
woensdag 30 sep 2015, 20.00
wo 30 sep 2015, 20.00
Grote zaal

De paradijselijke achtertuin van Amsterdam wordt bedreigd: net als bij andere melkveehouders in Nederland is de druk om verder te intensiveren enorm. Hoe kunnen Amsterdammers deze mooie weidenatuur onder de rook van de stad behouden? Kunnen lokale producten bijdragen aan het behoud van weidevogels?

De avond begint met een indrukwekkende voorstelling over de grutto door wetenschapper Theunis Piersma, muzikant Sytze Pruiksma en zangeres Nynke Laverman. Als fakkeldragers van het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide (Koning van de weide) weten ze mensen in binnen- en buitenland diep te raken met hun boodschap dat met het verdwijnen van de biodiversiteit in ons weidelandschap ook onze eigen identiteit wordt aangetast.

Tracy Metz, expert in stadsleven, bespreekt daarna met boeren uit Amstelland, chefs, jonge consumenten, markten én het publiek hoe boer en burger, platteland en stad dichter bij elkaar kunnen komen. Kan ons consumptiegedrag de weidevogel redden?


Trekvogelecoloog en Spinoza-prijswinnaar Theunis Piersma en muzikant/componist Sytze Pruiksma maakten een indrukwekkende voorstelling over de grutto. Zangeres Nynke Laverman heeft daar enkele liederen bij uitgezocht die het belang van diversiteit in onze cultuur nog eens onderstrepen. Als King of the Meadows is dit programma uitgegroeid tot een reizende internationale voorstelling langs de flyway van de grutto. Met hun voorstelling trok het drietal volle zalen in Spanje, Portugal, Frankrijk, China en Zweden.


Tracy Metz is journalist en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Architectural Record. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland en leidt de maandelijkse live talkshow Stadsleven.

Toegang vanaf € 5.00
woensdag 30 sep 2015, 20.00
Grote zaal