Creatieve Industrie

Weg VAR, hallo modelovereenkomst

De VAR is verdwenen en ook de creatieve zzp'er moet aan de modelovereenkomst. Hoe?
vrijdag 27 mei 2016, 16.30
vr 27 mei 2016, 16.30
Expo

Op 1 mei 2016 verloren alle VAR-verklaringen hun geldigheid. Om er zeker van te zijn dat er geen loonheffingen ingehouden worden over je freelance werkzaamheden, zul je vanaf nu moeten werken met modelovereenkomsten, die moeten worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Daarom op verzoek in de herhaling: hoe stel je een modelovereenkomst op?

De VAR was niet verplicht. Maar werk je veel voor bedrijven en doe je werk dat ook door werknemers wordt gedaan, dan had je vrijwel altijd een VAR nodig om voor een opdrachtgever aan de slag te gaan. De VAR gaf zekerheid over de vraag of er loonheffing moest worden ingehouden, of dat een factuur zonder inhoudingen mocht worden uitbetaald. Ook werken met een modelovereenkomst of -contract is niet verplicht. Als je opdrachtgever en jijzelf er van overtuigd zijn dat het werk dat je doet op basis van zelfstandigheid gedaan mag worden, is de rompslomp van een modelovereenkomst niet nodig. Echter, de criteria zijn niet voor iedereen altijd even duidelijk.

Peter-van-den-Bunder-nieuw-web_1

Tijdens deze editie van For Your Information legt Peter van den Bunder je daarom uit wanneer je een modelovereenkomst nodig hebt en hoe je die opstelt. Naast dat er gelegenheid is om zelf vragen te stellen, gaat hij o.a. in op de volgende vragen:

  • Waarin verschilt een modelovereenkomst van de VAR?
  • Wat zijn de criteria voor de beoordeling van een arbeidsrelatie?
  • Wat staat er in een modelovereenkomst en hoe bied je die aan aan je opdrachtgever?
vrijdag 27 mei 2016, 16.30
Expo
Deze 59 mensen waren aanwezig