Creatieve Industrie

Weg VAR, hallo modelovereenkomst

De VAR verdwijnt en ook de creatieve zzp'er moet aan de modelovereenkomst. Wat is het en hoe werkt het?
vrijdag 18 mrt 2016, 16.30
vr 18 mrt 2016, 16.30
IJ Zaal

De VAR verdwijnt. FNV KIEM heeft gelobbyd voor een overgangsperiode, wat nu ook gebeurt. Er komen modelovereenkomsten die ook vrijwaring voor de loonheffing kunnen bieden. Op 1 mei 2016 verdwijnt de VAR en tot 1 mei 2017 krijgen zzp’ers en opdrachtgevers de tijd krijgen hun werkwijze aan te passen op de nieuwe situatie. Maar waar moet je rekening mee houden? Wordt het niet een heel gedoe? Waar zitten de do’s and don’ts bij die modelcontracten?

Met in dit programma:

Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) worden weer zelf verantwoordelijk voor de beoordeling van hun onderlinge arbeidsverhouding. Een modelovereenkomst is een contract waarin je die verhouding vastlegt en kun je ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst. Als de overeenkomst akkoord is en in de praktijk ook echt gewerkt wordt zoals het op papier staat, dan is net als bij de VAR de opdrachtgever gevrijwaard van inhouden van loonheffingen en mag een factuur dus zonder inhoudingen worden uitbetaald.

Tijdens deze editie van For Your Information, georganiseerd door FNV KIEM en Pakhuis de Zwijger, geven we je een antwoord op vragen rondom de verdwijning van de VAR, waaronder:

  • Waarom moest de VAR weg?
  • Hoe beoordeel je of er sprake is van een dienstverband?
  • Wat zijn modelcontracten en waar moet je op letten?
  • Hoe stel je een modelcontract op?

Kom naar For Your Information en check ook www.meldpuntmodelcontracten.nl. voor meer informatie.

vrijdag 18 mrt 2016, 16.30
IJ Zaal
Deze 125 mensen waren aanwezig