Global Trends

We zijn het zat!

Wat zijn de oorzaken en oplossingen voor het groeiende gevoel van machteloosheid?
woensdag 2 apr 2014, 20.00
wo 2 apr 2014, 20.00
Grote zaal

Bezuinigingen en groeiende ongelijkheid leidt tot onrust en onbehagen. Maar waar blijft de opstand?

Banken, bonussen, bezuinigingen en een toenemende ongelijkheid in de samenleving zorgen voor een groeiende woede en onbehagen onder burgers. Er is weinig zicht op verandering. Banken lobbyen uiterst succesvol tegen nieuwe regelgeving, en het verschil tussen rijk en arm neemt verder toe. Het uit zich in een afnemende interesse in politiek, lage opkomst bij verkiezingen, maar protest is er nauwelijks. Tegenlicht onderzoekt het groeiende gevoel van onbehagen en vraagt zich af waar de opstand blijft.

Wat zijn de oorzaken en oplossingen voor het groeiende gevoel van machteloosheid? Tijdens de Meet Up praten we door over de documentaire met oa. Martijn Kieft (regisseur) en Ewald Engelen. Laatstgenoemde riep eind januari tijdens de Meet Up op tot protest, om onze onvrede te uiten en verandering af te dwingen. Jacqueline van Stekelenburg (Hoofd afd. Sociologie, Vrije Universiteit) doet veel onderzoek naar protest. Waarom gaan mensen al dan niet demonstreren en hoe is ons protestgedrag in de loop der tijd geëvolueerd?

Ledenaantallen van jongerenafdelingen van de politieke partijen lopen terug, zijn jongeren minder politiek en maatschappelijk betrokken dan voorheen? Ewout van den Berg (Internationale socialisten / comité 21 maart) is activist en organiseert nog regelmatig acties tegen belastingontduiking en racisme. Vervolgens gaan we met Hugo van Halder (DWARS), Christiaan Kwint (JOVD), Stefan de Koning (Jonge Democraten) en Elmar Smid (Jonge Socialisten) in gesprek en brainstormen over de toekomst van het politieke systeem. Welke transities zijn nodig? En aan Josien Pieterse (Netwerk Democratie) vragen we wat voor invloed deze ontwikkelingen hebben op onze democratie. Is deze aan verandering onderhevig?

Ook horen we de eerste resultaten terug van het gecrowdsourcete manifest voor een utopisch Tegenlichtdorp. Hoe zien bewoners de ideale samenleving voor zich.