De Stad
Bajes Kwartier meetup 1

We Connect the City

Hoe transformeert de Bijlmer Bajes tot een nieuw stuk stad?
Gratis toegang
zaterdag 21 apr 2018, 16.30
za 21 apr 2018, 16.30
Bijlmerbajes
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma vindt plaats in de Bijlmerbajes.

De transformatie van de voormalige ‘Bijlmer Bajes’ naar een hoogwaardige woon- en werkomgeving is in volle gang. Jarenlang vormde het met zijn muren en poorten een blokkade in de stad. Met het openleggen van dit bastiljon ontstaan nieuwe kansen. Voor de locatie zelf en de omgeving. Vanuit het motto ‘We Connect the City’ halen we in drie gesprekken naar boven hoe Bajes Kwartier de verbinding aangaat met het omliggende gebied. Hoe wordt Bajes Kwartier een volledig onderdeel van Amsterdam? Wat is daarbij de rol van het stedenbouwkundig ontwerp en de ecologie? En hoe zorgen we voor verbinding op het vlak van mobiliteit, cultuur en internationale relaties?

  • Eva Hekkenberg heeft een brede ervaring in de gebiedsontwikkeling, eerst bij Ymere, al weer enkele jaren als ontwikkelingsmanager bij AM. Vanuit die rol heeft ze de tender voor de verwerving van de Bijlmerbajes succesvol geleid en stuurt ze nu het team aan dat Bajes Kwartier realiseert. Zij trapt de avond af met haar visie over Bajes Kwartier en samen stad maken.
  • Hij is zowel Europees als bij Nederlandse Kennisinstellingen actief, maar de Universiteit van Wageningen is de basis voor het werk van Jan Willem van der Schans. Vanuit die plek draagt hij samen met collega’s en studenten de kennis aan voor het realiseren van de Groene Toren voor stadslandbouw en vertelt hier tijdens deze avond meer over.
  • Harko van der Hende vult momenteel de rol van communitymanager inclusieve gebiedsontwikkeling bij de HVA in. Vanuit die rol leidt hij een unit van onderzoekers en studenten die zich richten op stedelijke ontwikkeling. Voor Bajes Kwartier is hij verantwoordelijk voor het Living Lab dat adviseert over gezonde leefstijlen in Bajes Kwartier.
  • Refugees een goede start in Nederland laten maken, dat is de missie van Fleur Bakker. Zij heeft daarvoor onder andere the Refugee Company opgericht en is directeur van A Beautifull Mess, een restaurant in de Bijlmerbajes waar refugees praktische werkervaring opdoen.
  • Johan Snel is de creatieve geest bij AM. Als stedenbouwkundige en conceptontwikkelaar zorgt hij voor de onverwachte invalshoeken bij veel AM-projecten, waaronder Bajes kwartier.
  • Vanuit de gemeente Amsterdam is Bart Vlaanderen supervisor voor de ontwikkeling van Amstelkwartier. In die hoedanigheid buigt hij zich ook over de ontwikkeling van Bajes kwartier. Zijn achtergrond is landschapsontwerper en stedenbouwkundige.
  • Landschapsontwerp is een belangrijke kwaliteit in Bajes Kwartier. Eric-Jan Pleijster is daar verantwoordelijk voor vanuit zijn rol als oprichter en partner van Lola Landscape Architects.
  • Eric Frijters was vanaf het begin betrokken bij de plannen voor Bajes Kwartier. Als oprichter en partner van Fabrications zet hij zijn kennis nu vooral in op het realiseren van de Groene Toren. Naast zijn werk als architect is hij actief als lector en gastdocent op diverse opleidingen.
Gratis toegang
zaterdag 21 apr 2018, 16.30
Bijlmerbajes
Deze 116 mensen waren aanwezig