De Stad

Waterstof: dé duurzame energiedrager of niet?

De mogelijke toepassingen van waterstof in de stad en de regio tegen het licht
dinsdag 22 okt 2019, 20.00
di 22 okt 2019, 20.00
IJ Zaal

Volgens de provincie Noord Holland, de stad Amsterdam, de haven en de netwerkbedrijven is waterstof essentieel voor de energietransitie van de regio. Waterstofgas kan een alternatief zijn voor aardgas voor verwarming, zorgen voor verlichting van het overbelaste elektriciteitsnetwerk en of dienen als brandstof voor auto’s; de plannen vliegen je om de oren. Maar hoe realistisch zijn deze plannen en alternatieven? Zijn ze wel écht duurzaam? En waarom hebben we het ineens over 'blauwe waterstof'? In dit programma houden we drie mogelijke toepassingen in de regio – voor de industrie, gebiedsontwikkeling en mobiliteit – kritisch tegen het licht.

De projecten op het podium

Gebiedsontwikkeling Sloterdijk
Sloterdijk moet uitgroeien van een kantorenbuurt naar een echte woon-werkwijk. Waterstof speelt een belangrijke rol om de duurzame ambities bij deze gebiedsontwikkeling waar te maken.

Waterstoffabriek bij Tata Steel
Vorig jaar presenteerden Tata Steel, de Amsterdamse haven en Nouryon het plan voor een elektrolysefabriek voor het maken van groene waterstof mbv windenergie. In combinatie met de rookgassen uit de staalindustrie kunnen hiervan weer nieuwe grondstoffen worden gemaakt voor bijvoorbeeld kunststoffen. Hoe reëel zijn deze plannen en wat is de status?

Waterstof als vervanger van aardgas
Is het mogelijk om het bestaande gasnet te gebruiken voor de distributie van waterstof voor verwarming van huizen? Stedin is gestart met een pilot in Rozenburg, waarna in Stad aan ’t Haringvliet uiteindelijk 550 huizen volledig op waterstof verwarmd moeten worden.

dinsdag 22 okt 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 127 mensen waren aanwezig