Global Trends

Waterlanders

(Bezorgde) burgers, beleidsmakers en bouwers aan het woord.
woensdag 25 sep, 20.00
wo 25 sep, 20.00
Grote zaal
Volg dit programma via de livestream

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Waar we dat probleem de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan konden oplossen, zullen die toepassingen de komende honderd jaar niet meer toereikend zijn. Op de tekentafels van Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere en inventievere maatregelen. Hoe zien deze maatregelen eruit en tot wanneer kunnen ze onze voeten droog houden? Hoe gaan wij, Nederlanders, om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging? Tijdens deze Meet Up komen (bezorgde) burgers, beleidsmakers en bouwers aan het woord.

Wat gaan we doen?

De afgelopen jaren zijn er enorm veel plannen aangedragen om Nederland voor te bereiden op de stijgende zeespiegel. Deltares, onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond, heeft deze recentelijk gebundeld en gecategoriseerd op basis van welke adaptatiestrategie zij aanhouden; beschermen, meebewegen, terugtrekken of zeewaarts gaan. Voor de leken onder ons zullen deze strategieën niet meteen een duidelijk beeld van de directe consequenties voor onze leefomgeving oproepen. Om die reden komen op deze avond verschillende mensen aan het woord om te laten zien hoe het Nederlandse landschap zou kunnen veranderen ten gevolge van een stijging waarvan men nog niet precies weet hoe groot hij zal zijn.

 

 

Figuren door Carolien Feldbrugge in opdracht van Deltares. ©Carol-Beeldleveranciers.

Nadat we regisseur Martijn Kieft bevragen over het maken van de aflevering, komt Marjolijn Haasnoot, onderzoeker bij Deltares en mede-auteur van het ICCP Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate dat op 25 september zal uitkomen, vertellen over de deep uncertaintydie gepaard gaat met de zeespiegelstijging. Hoe beïnvloedt deze onzekerheid het ontwerpen van oplossingen en adaptieve modellen?  En op welke manier adviseren dit soort rapporten en bevindingen beleidsmakers om zich voor te bereiden op komst van het water? Ter illustratie laat Anouk Timmerman ons met een case-study van het Waddenzee-gebied zien welke factoren effect hebben op de verschillende strategieën om het veranderende landschap vorm te geven.

Vervolgens gaan we in gesprek met ‘bouwers’. Zij zijn degenen die op innovatieve wijze adaptatiestrategieën vormgeven op tekentafels. Hoe gaan het landschap, onze steden en huizen er daadwerkelijk uitzien? Sascha Glasl, Carolien Gehrels en Eric Jan Pleijster nemen ons mee in de wereld van (landschaps-) architectuur en design, zowel op nationaal als op stedelijk niveau.

Tot slot komen we aan bij de burger. Hoe wonen we in de toekomst met, of zelfs op het water? Schoonschipbewoner Jan Peter Pellemans neemt ons mee in zijn verhuizing naar een drijvende woonwijk in Amsterdam Noord. Hij gaat om tafel zitten met Dina El Filali. Zij houdt een Duurzaam Inloopuur in Amsterdam Nieuw-West om buurtbewoners bij te staan in het  veerkrachtig omgaan met klimaatverandering. Wat zijn de overwegingen die komen kijken bij klimaatbestendig wonen? En is dit wel voor iedereen toegankelijk?

woensdag 25 sep, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 33 mensen zijn aanwezig