De Stad

Waterinnovatie in de stad

Expertmeetings, marktplein, lezing en debat over energie en grondstoffen uit water. De uitdagingen van morgen.
dinsdag 15 apr 2014, 13.00
di 15 apr 2014, 13.00
Grote zaal

Innoveren doe je samen: Waternet en Pakhuis de Zwijger nodigen je uit om in gesprek te gaan over innovatiekansen op het gebied van energie en grondstoffen uit water. Hoe kunnen we deze kansen toepassen voor een duurzame stad?

Laat je inspireren. Ga in gesprek over waar volgens jou de kansen liggen. Welke bijdrage kan jij leveren om initiatieven verder te brengen? Laat weten welke samenwerking daar het best bij past; van grote en kleine bedrijven, kennisinstituten, particuliere initiatieven en/of overheden.

Het programma loopt van middag tot avond en bestaat uit drie delen, expertmeetings, marktplaats en lezing & debat. Je bent de hele dag welkom, maar je kan ook kiezen voor één van de programmadelen (bekijk het programma hieronder).

Programma:

13.00 – 17.30 inleiding en workshops

Ruben Maes en Jan Peter van der Hoek (Waternet) openen de middag. Vervolgens verdiepen we ons in vier intensieve workshops op actuele vraagstukken, waarbij we met een panel en aanwezigen werken aan potenties, doorbraken en coalities.

Het gaat om de volgende 4 workshops:
1. Bio plastics. 
Van diverse bronnen, zoals groente- en fruitafval, rioolslib en algen, kunnen bio plastics gemaakt worden.
2. Groente en fruit afval. 
In Amsterdam wordt nu slechts 16% van het groente-, fruit- en tuinafval gescheiden ingezameld.
3. Water, de nieuwe energie. De natuurlijke zomerwarmte en winterkoude in water is voldoende om 40% van de Amsterdamse klimaatambitie voor 2025 in te vullen.
4. Achter de voordeur, begint de wereld. Innovaties komen steeds meer voort uit particuliere initiatieven. Werk jij mee aan een nieuwe coalitie?

Meer inhoudelijke informatie over de workshops, klik hier.

17.45 – 19.30 marktplein & maaltijd

Na de expertmeetings staat er een dinerbuffet klaar. Op het marktplein staan ‘partners in innovatie’, zoals Energiek ZuidOost, Amsterdam Metropolitan Solutions en het MKB/de Kamer van Koophandel, om na te praten over alle ideeën die zijn opgeborreld en gedeeld.

19.30 – 22.00 lezing & debat

De avond staat in het teken van inspiratie. Roelof Kruize (directeur van Waternet) Michel Schuurman(MVO Nederland) en Pier Vellinga (hoogleraar duurzaamheid aan de Wageningen Universiteit) heten je welkom en schetsen de ‘big picture’ van innovaties in de waterwereld.

Aansprekende voorbeelden passeren de revue: hergebruik calciet (door Olaf van der Kolk van Reststoffenunie), douchewarmte terugwinnen (door Guido van Poppel van woningcorporatie DuWo) en Cleantech Playground (door Eva Gladek van Metabolic).

22.00 – 23.00 borrel