Global Trends

Waarom de boeren boos zijn

Een informatieve avond over het boerenbestaan voor de nietswetende stedeling.
woensdag 20 nov 2019, 20.00
wo 20 nov 2019, 20.00
IJ Zaal

De langste file ooit vanwege honderden tractors op de snelweg, boeren die massaal de provinciehuizen opzoeken en zelfs deuren intrappen. Moge het duidelijk zijn: de boeren zijn boos. De stikstofproblematiek, kopt de krant. Maar is dit echt de enige reden waarom de boeren boos zijn? Of komt het ook door de overheid die continue wijzigende regelgeving doorvoert, het publieke debat dat de boer als schuldige aanwijst en het algemeen gebrek aan begrip en waardering voor het boerenwerk? Boer en burger hebben in ieder geval zelden zo ver uit elkaar gestaan. Is de kloof tussen boer en stedeling onoverbrugbaar geworden? Daar gaan we deze avond in gesprek over om beide wereld dichter bij elkaar te brengen.

Over de sprekers:

  • De vraag van deze avond is “waarom de boeren boos zijn”. Een van de redenen is kamerlid Tjeerd de Groot. In het omstreden artikel in het AD pleitte hij voor de halvering van de veestapel, met het boerenprotest naar het Malieveld tot gevolg. Hij vertelt ons over zijn perspectief op de gebeurtenissen.
  • Praat je over voedsel en politiek, dan kom je al snel bij Joris Lohman. Als oprichter van oa Food Hub, Slow Food Nederland en Food Film Festival probeert hij met alles wat hij doet de kloof tussen de stad en waar ons voedsel vandaan komt te dichten. Als politicoloog neemt hij ons mee in de geschiedenis van ons voedsel, van Mansholt en de groene revolutie tot nu.
  • Shelley van der Graaf is de wetenschapper die ons deze avond mee gaat nemen in de stofjes: van stikstof tot fosfaat en van zuren tot basen. Shelley is Promovenda Aarde en Klimaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zal ons deze avond voorzien van de stikstofnodige kennis.
  • Boer John Arink is helemaal niet boos. Hij is boer en eigenaar van de ‘eko boerderij’, waar hij al 20 jaar geheel antibiotica-vrij te werk gaat en het vlees vrij van residuen is. Voer voor het vee wordt op hetzelfde land geproduceerd, en alle benodigde elektrische energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Zo wilt boer John laten zien hoe het ook kan in de veehouderij: duurzaam. John vindt dat de gangbare landbouw dan ook echt anders moet. Die loopt namelijk tegen zijn grenzen aan, terwijl je volgens John gewoon duurzaam en biologisch te werk kan gaan, zonder als boer uitgeknepen te worden. John Arink maakt onderdeel uit van Caring Farmers, een groep boeren die de verandering in landbouw in gang willen zetten.
  • De verzetsstrijder onder ons is Sieta van Keimpe. Zij is de oprichter en voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB), een organisatie die opkomt voor melkveehouders en een hogere melkprijs afdwingt bij overheden en diverse zuivelorganisaties. Daarnaast is zij woordvoerder van Farmers Defence Force, een van de organisaties die de niet onopgemerkte boerenprotesten organiseerde deze oktober.
woensdag 20 nov 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 124 mensen waren aanwezig