De Stad

Waardecreatie en financieringsmodellen

Hoe kunnen wijkondernemingen geld verdienen waarmee ze hun activiteiten kunnen financieren?
donderdag 10 okt 2013, 20.00
do 10 okt 2013, 20.00
IJ Zaal

In de afgelopen jaren hebben de Amsterdamse wijkondernemingen zich ontwikkeld als betekenisvolle spelers. Met hun publieke werk leveren ze op verschillende vlakken een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de stad. Een steeds weer terugkerende vraag is hoe deze ondernemingen hun geld verdienen en dus hun activiteiten kunnen financieren. Tijdens deze bijeenkomst verkennen we in een open gesprek de mogelijkheden.

Inspiratie halen we uit Friesland. Chris Troost is zakelijk leider van Bewonersbedrijf Heechterp Schieringen. In het afgelopen jaar startten zij diensten zoals een cateringbedrijf, een Afval Bijzet Preventieteam, Groenonderhoud en een schoonmaakbedrijf voor portieken. Alles met de inzet van bewoners als investering en met een subsidie onafhankelijke bedrijfsvoering als doel op termijn. Otto van der Meulen is voorzitter Doarpsbelang Reduzum. Deze unieke bewonersvereniging bouwde haar eigen woonwijk toen de gemeente daar geen brood in zag. Dat heeft het dorp en de bewoners geen windeieren gelegd. Met de Friese inspiratie op zak kijken we met elkaar naar de Amsterdamse praktijken. Wat is de waarde die wordt gecreëerd en hoe ziet het financieringsmodel er uit? Of anders geformuleerd, welke producten leveren wijkondernemingen en wie nemen die af? Waar lopen ontwikkelingen nu vast, of zijn er juist kansen voor versnelling? Met bijdragen van diverse experts werken we aan vooral praktisch bruikbare ideeën.

Met onder anderen Otto van der Meulen (Doarpsbelang Reduzum), Chris Troost (Bewonersbedrijf Heechterp Schieringen, Leeuwarden), Otto van der Meulen (Doarpsbelang Reduzum), Simon van Dommelen (Noorderparkkamer), Nooshi Forozesh (Meevaart), Jeroen Jonkers (Ik geef om de Jan Eef),Karien van Assendelft (Tugela85/effectenarena), Jurgen van der Heijden (UvA/AT Osborne), Paulien van der Hoeven (BZK/Platform Society Impact) en Corrie Bosma (Geld voor je Buurt).