Global Trends

Wáááát, nog eens 30 miljard!?

Waarom pompt de Europese Centrale Bank zoveel geld in de economie?
donderdag 29 mrt, 20.00
do 29 mrt, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Onder leiding van de Europese Centrale Bank (ECB) is sinds 2009 meer dan €2.000.000.000.000 in de economie gebracht. Een ongekend bedrag voor zo'n korte tijdsperiode. Het opkoopprogramma (dat ook wel bekend staat als 'quantative easing') begon in 2015 en is al een paar keer verlengd. Begin dit jaar werd bekend dat de ECB ermee doorgaat. Elke maand 'pompt' de bank nog steeds 30 miljard euro in de economie. Waarom? Waar komt dat geld vandaan? Wat is het doel van het opkoopprogramma? En wat zijn de gevolgen voor onze economie? Kunnen we eigenlijk nog wel stoppen? En welke alternatieve maatregelen zijn dan mogelijk? We gaan in gesprek met bankiers, wetenschapper en experts.

Wat gaan we doen

  • Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets aan de UvA en voorzitter van de bankraad van de Nederlandsche Bank (DNB) Arnoud Boot vertelt over het beleid van de Europese Centrale Bank. Waarom brengen de centrale banken per maand 30 miljard euro in de economie?
  • Journalist bij Follow the Money Edin Mujagic neemt het beleid verder onder de loep. Wat zijn de gevolgen? Is de economische groei van de afgelopen jaren bijvoorbeeld te danken aan het beleid en hoe relateert het aan de lage spaarrente?
  • Samen met hoofdeconoom bij de ING Marieke Blom en medewerker bij RaboResearch Daniël van Schoot praten we vervolgens verder over de gevolgen van het beleid. Wat merken de ING en de Rabobank en hoe kijken zij tegen het beleid van de centrale banken aan?
  • Tot slot zal Arnoud Boot samen met de directeur  van het Sustainable Finance Lab Rens van Tilburg en monetaire-journalist bij Follow the Money Thomas Bollen onderzoeken of er alternatieven voor het beleid mogelijk zijn. Kunnen we bijvoorbeeld de 30 miljard direct aan de burgers in Europa geven? Of kunnen we het investeren in infrastructuur of de duurzame economie?
donderdag 29 mrt, 20.00
IJ Zaal
Deze 156 mensen waren aanwezig