De Stad
Global Trends
Boekpresentatie + gesprek

Vrouwenvoetbal scoort

Dit jaar vindt het EK vrouwenvoetbal plaats in Nederland. Hoe is het beeld van vrouwenvoetballers veranderd?
donderdag 13 jul 2017, 19.30
do 13 jul 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Waar vrouwen in de jaren ’50 nog stiekem trainden op een afgelegen parkeerplaats vindt dit jaar het EK Vrouwenvoetbal plaats in Nederland, met zestien deelnemende landen en 250.000 verwachte bezoekers. Nu het EK vrouwenvoetbal van start gaat vragen we ons af: hoe is het beeld van vrouwenvoetballers in de tussentijd veranderd? En wat betekent dit voor de sport die altijd als ‘typisch mannelijk’ werd gezien? Dit programma vormt zowel de feestelijke lancering van het boek als een vooruitblik op het EK Vrouwenvoetbal dat op 16 juli begint.

  • Daphne Koster begon op 6-jarige leeftijd bij het jongensteam van SVA in Assendelft en groeide uit tot aanvoerder van het Nederlandse vrouwenelftal en Ajax. Ze heeft zojuist haar laatste seizoen gespeeld en schreef het boek Nooit meer buitenspel, over de obstakels die een vrouw ondervindt in de voetbalwereld.
  • Tessel Middag speelde vanaf 2012 bij Ajax en het nationale elftal. Sinds 2016 speelt ze voor Manchester City. Voor Vrouwenvoetbal in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland.
  • Martine Prange is hoogleraar op de leerstoel Filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving aan de Tilburg School of Humanities. Zij voetbalde als prof in België en Turkije en kwam uit voor het Nederlands Elftal. Ze leidt het NWO onderzoeksproject ‘Van Voetbalvrouwen tot Vrouwenvoetbal’ over de maatschappelijke impact van meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland.
  • Martijn Oosterbaan is cultureel antropoloog. Hij werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Zijn focus ligt bij stedelijke en religieuze transformaties in relatie tot massamedia. Recent richtte hij zich op de relatie tussen religie en vrouwenvoetbal in Nederlandse steden.
  • Renée Römkens is directeur van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam. Voor Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering schreef ze het voorwoord.
  • Agnes Elling werkt als sportonderzoeker bij het Mulier Instituut. Voor het boek schreef ze een hoofdstuk over veranderingen in de mediaberichtgeving over vrouwenvoetbal.
  • Sarita Bajnath is trainer en coach en mede-initiatiefnemer van de recent gestarte petitie die oproept tot een publieke huldiging van Ajax vrouwen (net als de mannen). Ze is oprichter van coaching bureau Socratisch en Young Women Empowerment, een organisatie die vrouwen traint in presentatie- en ondernemingsvaardigheden.

Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering

Het boek Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering, uitgegeven door Klement en Atria, biedt een kritische beschouwing van de groei van het vrouwenvoetbal en de betekenis daarvan voor de maatschappij. Het is onderdeel van het door het NWO gefinancierde interdisciplinaire onderzoek Van voetbalvrouwen naar Vrouwenvoetbal.

 

donderdag 13 jul 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 58 mensen waren aanwezig