Creatieve Industrie

Vormgeven of vorm nemen?

Hoe verhoudt het autonome werk van grafisch ontwerpers zich tot het werk dat ze maken in opdracht?
maandag 22 apr 2013, 20.00
ma 22 apr 2013, 20.00
Grote zaal

Grafisch ontwerpers en beeldend kunstenaars betreden nieuwe gebieden en gaan nieuwe allianties aan. Ze staan middenin de dynamiek van de mondiale beeldcultuur. Grenzen tussen autonome vormgeving en toegepaste kunst vervagen.

Hoe verhoudt het autonome werk van grafisch ontwerpers zich tot het werk dat ze maken in opdracht? Moeten ze zich concentreren op hun artistieke aspiraties en een universele beeldtaal nastreven of moeten ze zich richten naar de smaak en wensen van het publiek, of zelfs de opdrachtgevers? Bij welke problemen lopen vormgevers op bij het afbakenen van deze grenzen? En wat zijn hun voornaamste inspiratiebronnen?

Pieter Vos en Rens Muis van bureau 75B vertellen over de dualiteit tussen eigen werk en werk in opdracht. 75B is kritisch in het aannemen van opdrachten en aanvaarden alleen die waar ruimte wordt geboden voor experiment en auteurshandschrift van de ontwerper wordt gevraagd. In mei verschijnt hun boek Arab Spring & Aaron Winter – The work of 75B , een inspirerend boek voor ontwerpers en kunstenaars.

Het eigenwijze werk van Job Wouters a.k.a. Letman duikt overal op: van affiches en flyers tot galeries en als onderdeel van een kunstenaarsboek. Hij ontwikkelde een hele eigen stijl met handgetekende kalligrafie in combinatie met illustraties en grafisch design. Met Gijs Frieling werkte hij aan een collectie voor Vlaamse modeontwerper Dries van Noten, waarbij hij niet alleen de prints op de kleding ontwierp maar ook de hele catwalk voor de show in Parijs onder handen nam.

Daniera ter Haar en Christoph Brach werken aan zelf geïnitieerde projecten en werk in opdracht vanuit hun studio Raw Color in Eindhoven. Onderzoekend en experimenteel, zo laat het werk van Raw Color zich het best omschrijven. Ze zijn allebei afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2007 en begonnen de studio een jaar later. Hun werk laat een verfijnde behandeling van materiaal en kleur zien, door het mengen van grafische vormgeving met fotografie.

Rogier Arents is als ontwerper werkzaam op het gebied van life science. Hij is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven en werkt nu voor uiteenlopende projecten met o.a. de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Wageningen. Met zijn ervaring als ontwerper zet hij zich in voor het ondersteunen van wetenschappers bij het communiceren van hun kennis, om zo een breed publiek aan te spreken.