Global Trends
IDFA by Night 2019 2

Voorprogramma: Losing Alaska

Over de grote veranderingen in het Noordpoolgebied, met o.a. Bernice Notenboom en permafrost-expert Rien Aerts.
woensdag 3 jul, 20.00
wo 3 jul, 20.00
Workspace

Het Noordpoolgebied staat symbool voor klimaatverandering. De opwarming gaat in het noordelijkste gebied van de aarde bijna drie keer sneller dan wereldwijd. Weinig is veranderd na de wake-up call waar de Amerikaanse president Obama in 2015 in Alaska van sprak. Hoe is het nu? Zorgt het ontdooiende permafrost voor een kantelpunt waarmee de aarde nog weer sneller opwarmt? Kan het kwetsbare ecosysteem in het Noordpoolgebied zich nog herstellen? En wat voor effect hebben docu's als 'Losing Alaska' eigenlijk op ons?

“Like a cookie monster eating cookies,” zo omschrijft de 19-jarige Bosco in de docu ‘Losing Alaska’ de oceaan die in het dorpje Newtok in Alaska gestaag de kust wegvreet. Voor de vertoning van de film bespreken we met ervaringsdeskundigen en experts de kleine en grote gevolgen van klimaatverandering en het Noordpoolgebied. Welke veranderingen zijn onomkeerbaar en welke kunnen nog worden teruggedraaid?

Kantelpunt
Met speciale aandacht voor het ontdooien van permafrost in het Noordpoolgebied. Is een kantelpunt nabij, waarbij deze ontdooiing zorgt voor een enorme extra uitstoot van broeikasgassen (CO2 en methaan) en daarmee voor een versterking van klimaatverandering. Hoe groot is deze dreiging daadwerkelijk?

Praat ook mee over het effect van films en publicaties over klimaatverandering; wat doet het met ons? Raken we nog onder de indruk van beelden van smeltende ijskappen? En welke boodschappen komen het beste aan?

Rien Aerts
Rien leidt de afdeling systems ecology van de VU Amsterdam. Hij kijkt hoe klimaatverandering de interacties tussen bodem, biodiversiteit, water en de atmosfeer beïnvloedt, met name in Lapland, Spitsbergen en Antarctica. Tijdens dit programma vertelt hij over het ontdooien van permafrost in de noordelijke gebieden; hoe staat het ervoor en hoe alarmerend is het echt?

Bernice Notenboom
Bernice is ontdekkingsreiziger, auteur en klimaatactivist. Met haar expedities naar o.a. de Noord- en Zuidpool, de Groenlandse ijskap, Mount Everest, Siberië en Afrika brengt zij klimaatverandering onder de aandacht bij politiek leiders en in boardrooms. Zo organiseerde zij in 2017 en 2018 drie expedities naar Spitsbergen met captains of industry, vastgoed- en projectontwikkelaars en de financiële wereld, dat o.a. uitmondde in een manifest om de carbon footprint van banken, verzekeraars en investeerders te meten. Eind vorig jaar kwam haar nieuwste boek Arctica uit.

Anabella Meijer
Anabella verdiept zich als striptekenaar sinds 2015 in de psychologie achter klimaatapathie. Want waarom doen we niet genoeg? En hoe houden we moed als de dreiging al maar groter wordt? Haar missie: meer humor en compassie in het klimaatdebat brengen. Ze bracht bracht eind 2018 het boek ‘Eerste Hulp bij Klimaatverandering’ uit, een boek voor mensen die duurzaamheid BEST belangrijk vinden, maar ook graag naar Mallorca vliegen. Een boek dat inspireert tot actie, zónder schuldgevoel.

Meer sprekers volgen binnenkort! Dit is het voorprogramma van de documentaire Losing Alaska

woensdag 3 jul, 20.00
Workspace
Deze 62 mensen waren aanwezig