Creatieve Industrie
IDFA by Night 2019 7

Voorprogramma: A Northern Soul

Een gesprek over talentontwikkeling en hiphop. Met o.a. Yung Nnelg (artiest), Ghamte Schmidt (Bureau Punt) en Solomon Kifle (Top Notch)
woensdag 10 jul, 20.00
wo 10 jul, 20.00
Workspace

Met de Beats Bus, een mobiele opnamestudio, trekt fabriekswerker en hiphopliefhebber Steve Ancott de achterstandswijken van Engeland in om jongeren te helpen hun eigen raps te maken en een stem te geven. In de IDFA-documentaire ‘A Northern Soul’ volgen we de sympathieke en enthousiaste Steve en de Beats Bus. Voorafgaand aan de screening van deze docu gaan we in gesprek met Amsterdamse hiphop-iconen. Hoe scout je talent in de buurten en hoe begeleid je het?

Met o.a. Ghamte Schmidt (Bureau Punt) en Solomon Kifle (Top Notch) gaan we in gesprek over hun eigen carrière, hoe zij talent al in een vroeg stadium herkennen en uiteindelijk begeleiden. Na het voorprogramma start om 22:00 op het plein de IDFA docu ‘A Northern Soul’.

Yung Nnelg

In 2014 bracht de Ghanees-Nederlandse rapper uit Zuidoost zijn eerste mixtape ‘What Else’ uit. Hij was onderdeel van de succesvolle rapperscollectieven Veldentaal en SMIB, maakte zich hiervan los en richtte zich vanaf 2017 op zijn solocarrière. Hij heeft zijn plek in de hiphop inmiddels veroverd met singles als ‘Skeemen’, ‘Forrest Gump’ en ‘Diamonds & Pearls’. We gaan met Yung Nnelg in gesprek over hoe hij gekomen is waar hij nu is.

Ghamte Schmidt

Als 15-jarige sprong Ghamte al achter de microfoon als MC. Dat doet hij tegenwoordig nog steeds, maar coacht ook talent vanuit zijn creatieve platform Bureau Punt. Hij host events, exposities en managet talent van fotografen tot dj’s.

Solomon Kifle

Solomon begon als 18-jarige bij Rotterdam Airlines, het hiphoplabel van de broers Jairzinho en Luciano Winter. Na twee jaar nam hij hier afscheid en ging aan de slag als product manager bij Sony Music. Tegenwoordig is hij A&R manager bij hiphoplabel Top Notch en begeleidt hij talent.

Over de IDFA documentaire ‘A Northern Soul’

In de documentaire A Northern Soul volgen we Steve Ancott, magazijnmedewerker, hiphopliefhebber en inwoner van de ooit zo bedrijvige, maar nu ook tot ‘Crap Town’ bestempelde, Britse havenstad Hull. In 2017 werd de stad verkozen tot City of Culture.

Filmmaker Sean McAllister werd uitgenodigd als creatief directeur voor de openingsceremonie. Een mooie gelegenheid om ook eens te kijken hoe het gaat met havenstad. Vanwege het cultuurjaar kreeg Steve de kans om met zijn mobiele opnamestudio de buurten in te gaan en de lokale jeugd te helpen hun eigen raps te maken – voor hemzelf de vervulling van een droom, maar ook voor de kinderen die hij ontmoet. En dat terwijl het Steve bepaald niet voor de wind gaat: hij zit diep in de schulden, hoe hard hij ook werkt. Maar ondanks zijn persoonlijke worstelingen, blijft hij anderen inspireren en het verschil maken. Dat stemt hoopvol.

Trailer

  • Regie: Sean McAllister
  • Land: United Kingdom
  • Jaar: 2018
  • Duur: 74 minuten
  • Taal: Engels
woensdag 10 jul, 20.00
Workspace
Deze 30 mensen waren aanwezig