Global Trends

Voorbij TTIP en CETA

Een avond waarin we op zoek gaan naar de beste ideeën voor duurzame en eerlijke handel. Met o.a. Robert Went.
vrijdag 16 jun 2017, 20.00
vr 16 jun 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Handelsland Nederland is door de geschiedenis heen wereldwijd koersbepalend geweest. Dat kunnen we nu weer zijn, door voorop te lopen in het vormgeven van een duurzame en eerlijke globalisering. Hoe ziet dit nieuwe perspectief eruit? Aan de hand van presentaties, drie stellingen en een paneldiscussie gaan we in gesprek.

De huidige handelsagenda loopt vast in het verzet van een brede progressieve beweging enerzijds en opkomend nationalisme anderzijds. Globalisering staat op een kruispunt. Het is tijd voor een ‘reset’ van het handelsbeleid. Dit zijn de woorden van minister Ploumen. Het is de komende jaren aan de Tweede Kamer hoe die reset eruit moet gaan zien. We gaan in gesprek met het publiek, politici en academici om te bepalen hoe duurzame en eerlijke handel moet worden ontwikkeld.

  • Econoom Robert Went geeft ter introductie een presentatie over de dilemma’s van het handelsbeleid. Hij promoveerde in 2001 op een proefschrift over globalisering en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarvoor was hij o.a. projectleider bij de Algemene Rekenkamer.
  • Bart-Jaap Verbeek werkt als onderzoeker en campaigner bij Milieudefensie op gebied van handels- en investeringsbeleid. Hij presenteert vanavond enkele voorstellen over hoe handelsverdragen kunnen bijdragen aan een eerlijke en duurzame economie. Hiervoor werkte hij als onderzoeker en docent bij de afdeling politicologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij momenteel bezig is met de afronding van een proefschrift over de politieke processen die vorm geven aan het EU handels- en investeringsbeleid.
  • Roeline Knottnerus geeft een visie op de rechten en (het gebrek aan) plichten voor multinationale ondernemingen in de geglobaliseerde economie. Roeline studeerde Europese studies aan de universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2002 als freelance onderzoeker op handels- en investeringsverdragen voor o.a. het Transnational Institute (TNI) en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
  • Als directeur van The Tipping Point stond Tom van de Beek  aan de basis van een scala aan social ventures: De KantoorKaravaan, Natuur op je Muur, PlantageLAB en The Pollinators. Tom is mede-oprichter van Ondernemers van Nu, een collectief van ca. 1000 ondernemers die middels hun bedrijfsstrategie de transitie naar de nieuwe economie willen versnellen.

Paneldiscussie

Milieudefensie werkt aan een discussiestuk over een duurzaam en eerlijk handelsbeleid. Een aantal van de voorstellen hieruit komen aan bod.

vrijdag 16 jun 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 94 mensen waren aanwezig