De Stad

Voorbij de kantorenleegstand

Wat is de toekomst voor de huidige leegstaande kantoren in Amsterdam?
maandag 27 feb 2017, 19.30
ma 27 feb 2017, 19.30
Workspace

Het percentage leegstaande kantoren is afgelopen jaren gedaald naar zo'n 11 procent. Voor een deel van deze laatste leegstaande kantoren lijkt er niks anders op te zitten dan sloop. Maar is dat wel zo? Hoewel de vraag naar goede kantoorruimte groeit, blijft Amsterdam vooralsnog vasthouden aan de bouwstop voor nieuwe kantoren. Wordt het tijd om de bouwstop op te heffen of kan door herontwikkeling alsnog worden voldaan aan de vraag naar kantoorruimte? Tijdens deze avond staan we stil bij de huidige situatie en kijken we naar de toekomst van de kantorenmarkt.

Kantorenloods, Gemeente Amsterdam

Kantorenloods werd aangesteld door de gemeente Amsterdam in 2006. De werkzaamheden van de kantorenloods zijn met name gericht op het faciliteren en stimuleren van marktpartijen die tot transformatie over willen gaan of ze daartoe te bewegen. De focus hierbij ligt op de leegstaande kantoorgebouwen die groter zijn dan 1.000 m². Maar ook voor overige gebouwen die getransformeerd kunnen worden, is de kantorenloods het aanspreekpunt.
De kantorenloods helpt vastgoedpartijen met onder andere een verbinding te leggen tussen vastgoedpartijen en de gemeente Amsterdam. Verder heeft de loods veel kennis over transformatie binnen de gemeente Amsterdam.

Rivierstaete

Met acht verdiepingen, 27.700 m2 kantoorruimte en 357 parkeerplaatsen was Rivierstaete bij oplevering in 1973 het grootste kantoorgebouw van Europa. Door de jaren heen heeft het gebouw aan tal van bedrijven onderdak geboden, waaronder General Electric en American Express maar ook autofabriek Spyker produceerde hier van 1886 tot 1926 auto’s.
Momenteel wordt Rivierstaete herontwikkeld, in samenwerking met PEAK Development, tot dé zakelijke hot-spot van Amsterdam. Na de verbouwing huisvest het gebouw niet alleen kantoren, maar ook horeca en extended stay appartementen.

Tribes

Tribes biedt hoogstaande werkplekken op centrale plekken in de stad. Ze zijn actief in verschillende Nederlandse steden en in Brussel, België. Naast werkplekken heeft Tribes ook kantoor- en vergaderruimtes. De Trible locaties hebben het doel je werk en leven makkelijker te maken dus ze bieden ook diensten als stomerij- en schoenpoets service, en huisvesten faciliteiten als sportschool en restaurant voor diner en lunch. Sommige locaties hebben zelfs pop-up stores, zoals een kleermaker of een kapper.

B.Amsterdam

B.Amsterdam is een nieuw concept-kantoor gestart in het oude hoofdgebouw van IBM in Slotervaart. B huisvest momenteel verscheidene start-ups, grown-ups en zzp’ers maar ook een school BSSA (B. Startup School Amsterdam). Verder bieden ze ook “maker space” aan, waar makers prototypes kunnen maken en productie kunnen draaien. Ook worden er regelmatig congressen en evenementen georganiseerd. B is een Stad in een Gebouw, waar mensen terecht kunnen voor alles van werken, sport en horeca tot evenementen.
B-Amsterdam heeft momenteel 2 gebouwen, B.1 en B.2 en B.3 wordt ontwikkeld. Daarnaast wordt er dit jaar een vestiging in New York geopend, B. New York.

maandag 27 feb 2017, 19.30
Workspace
Deze 72 mensen waren aanwezig