Global Trends

Voorbij de groene horizon

Hoe ziet de wereld eruit na de energietransitie?
woensdag 26 sep 2018, 20.00
wo 26 sep 2018, 20.00
Grote zaal

De transitie naar duurzame energie is volop aan de gang en zal de komende jaren alleen maar verder versnellen. We gaan massaal van het gas af, duurzame energie wordt goedkoper dan fossiele brandstoffen en onze mobiliteit wordt elektrisch en automatisch. Maar, waar gaan we precies naartoe? De veranderingen die deze transitie teweegbrengt zijn ingrijpend en maken impact op verschillende vlakken, van de manier waarop we samenleven tot de geopolitieke verhoudingen in de wereld. Vreemd genoeg zijn brede visies over deze groene horizon zeldzaam. Hoe ziet een wereld eruit die volledig duurzaam is? Wat gaat er allemaal veranderen?

Wanneer we nadenken over energietransitie zijn we vaak aan het brainstormen over hoe we energieproblemen praktisch kunnen oplossen. Het ontbreekt echter vaak aan een visie over hoe onze maatschappij eruit zal komen te zien. Problematisch, want deze verbeelding is broodnodig willen we nieuwe innovaties bedenken die de energietransitie alleen maar zullen versnellen. Daarom staat deze avond in het teken van visie, inspiratie en radicaal denken.

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Martijn Kieft, met hem bespreken we de personen die hem inspireerden en in de documentaire hun verhaal vertellen.
  • Met Daniel Scholten gaan we de politieke verhoudingen van de toekomst bespreken, gegeven dat de energietransitie voltooid is. Wat zal de rol van Rusland en het Midden-Oosten zijn wanneer het belang van olie en gas vervalt? Gaat de macht van China nog meer groeien wanneer elektriciteit de meest voorname energiebron van de wereld wordt?
  • Marjan Van Aubel geeft met haar ontwerpen een meer concrete visie over de wereld na de energietransitie. Ze maakt een leefomgeving waar meubels en ramen geïntegreerd zijn met zonnecellen. Voor haar gaat het opwekken van energie in de toekomst voornamelijk dicht bij de gebruiker plaatsvinden.
  • Wytske Versteeg van Urban Futures Studio geeft een presentatie over de Post-Fossil City en hoe we kunst kunnen gebruiken om de verbeelding aan te wakkeren, nieuwe kansen te bedenken en los te komen van de verankering in het fossiel denken.
  • Met Andy van den Dobbelsteen en Maarten Hajer gaan we het gesprek aan over hoe onze steden eruit gaan zien na de energietransitie. Elektrische voertuigen die autonoom mensen vervoeren en pakketjes bezorgen? Verticale zonnepanelen geïntegreerd in daken en huizen? Warmtenetten in de grachten en batterijen in de stadsdelen?

Solar Designer Marjan Van Aubel maakt ontwerpen die verbeelden hoe onze toekomst met zonne-energie eruit kan zien. Ze integreert bijvoorbeeld op een esthetische manier zonnecellen in meubels en ramen. Want wie zegt er namelijk dat zonne-energie enkel en alleen maar zal kunnen opgewekt worden door logge panelen op het dak?

woensdag 26 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 190 mensen waren aanwezig