Global Trends

Voorbij de emoji

De al dan niet emanciperende kracht van een nieuwe beeldtaal.
woensdag 16 okt 2019, 20.00
wo 16 okt 2019, 20.00
Studio

‘E’ betekent ‘beeld’ in het Japans, en ‘moji’ is ‘karakter’. Door het gebruik van emoji wordt communicatie met de dag visueler. Veel jongeren brengen hun gevoelens moeizaam onder woorden, maar drukken zich wel gemakkelijk uit in de kleurige icoontjes. Geschreven taal verdwijnt langzamerhand uit apps zoals Instagram en SnapChat en ook zoekmachines werken steeds vaker met een visuele interface. Wordt tekst ouderwets? Vormen emoji de eerste (on)officiële universele taal? En wie bepaalt dan eigenlijk hoe deze taal eruit ziet? In deze Meet Up gaan we op zoek naar de wereld achter emoji.

Een aantal van de aanwezigen heeft gebruik gemaakt van de HappyOrNot Feedback Terminal bij het verlaten van de zaal. Ziehier de resultaten:

Resultaten HappyOrNot Feedback Terminal.

Wat gaan we doen?

  • Eerst spreken we de regisseur van de aflevering, Mea Dols de Jong, over haar favoriete emoji, haar reis naar Silicon Valley om het Unicode Consortium te bezoeken en meer.
  • Vervolgens vertelt taalwetenschapper Lieke Verheijen ons meer over wat emoji toevoegen aan onze dagelijkse communicatie en de rol die ze vervullen in het uiten van emoties. Na een korte presentatie gaat ze hierover verder in gesprek met Diantha Voskuijl, die als projectmedewerker en ervaringsdeskundige betrokken is bij G-Moji, een zelfhulp app in ontwikkeling die jongeren met psychische problemen wil helpen hun emoties zichtbaar te maken.
  • Verder nemen we twee wel heel speciale emoji onder de loep: de regenboogvlag-emoji, een initiatief van Amsterdammer Maurice Beljaars, en de menstruatie-emoji, waarvoor Plan International campagne voerde. Beide emoji zijn afgelopen voorjaar goedgekeurd door het Unicode Consortium en zijn binnenkort te gebruiken op je telefoon. Maurice en Mascha Singeling van Plan International Nederland vertellen over het belang van deze emoji en de weg naar hun totstandkoming.
  • Tot slot gaan we het met Mark Deuze, expert op het gebied van de rol die media spelen in ons dagelijks leven, hebben over de grotere dynamieken en structuren die schuilgaan achter het ontwikkelen van niet alleen emoji, maar allerlei vormen van digitale communicatie.

Klik hier voor een heldere uitleg van de werking van het Unicode Consortium, gemaakt door Mark Davis, oprichter en directeur van het Consortium.

woensdag 16 okt 2019, 20.00
Studio
Deze 34 mensen waren aanwezig