De Stad

Voor het Blok gezet

In tijden van een gepolariseerd integratiedebat gaan we op zoek naar nieuw vocabulaire, verhalen en handelingsperspectief voor inclusieve steden en Amsterdam in het bijzonder.
vrijdag 14 sep 2018, 20.00
vr 14 sep 2018, 20.00
Grote zaal

Uitspraken als die van Geert Wilders (‘minder, minder, minder’), Thierry Baudet (‘homeopathische verdunning van het Nederlandse volk’) en recentelijk Stef Blok ('het zit niet in onze genen om binding aan te gaan met onbekende mensen’) komen hard aan bij vele Amsterdammers. Want het DNA van onze stad, waar ruim 800.000 mensen uit 181 verschillende landen iedere dag samenleven, is per definitie divers –en dat zal alleen nog maar toenemen. Xenofobe uitspraken als die van Stef Blok zijn niet alleen ongewenst, maar sluiten bovendien niet aan op de Amsterdamse realiteit. Daarom gaan we met politici, activisten, stadmakers e.a. in gesprek over dagelijkse ervaringen met diversiteit; en bespreken we de voortrekkersrol die steden als Amsterdam kunnen innemen in het steeds meer xenofobe publieke debat.

In een mix van voordrachten, interviews, gesprekken en zaalinteractie geven we het woord aan diegene die dagelijks leven, wonen en werken binnen een diverse leefomgeving: de Amsterdammer. Wat voor een ervaringen met diversiteit hebben zij; en wat voor impact hebben uitspraken als die van Wilders, Baudet en Blok op de manier waarop men samen leeft in de stad? Daarnaast gaan we met o.a. een aantal fractievoorzitters in gesprek over de positie die steden als Amsterdam kunnen innemen binnen dit steeds meer gepolariseerde debat.

We zijn een grote stad met grootstedelijke uitdagingen. We hebben nog een lange weg te gaan om uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid uit te bannen. Daar zal elke dag hard aan moeten worden gewerkt. Maar zonder al deze diversiteit zou Amsterdam niet zo groots en mooi zijn’…

Het Parool / Door: Femke Roosma, Mourad Taimounti, Sylvana Simons en Sofyan Mbarki –

vrijdag 14 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 163 mensen waren aanwezig