Creatieve Industrie

Voor de vorm

Dé talkshow voor makers en creatieven. Met Olf de Bruin, Jorien Wiltenburg, Mandy Smith & Léon Hendrickx.
dinsdag 6 sep 2016, 20.00
di 6 sep 2016, 20.00
Expo

Wat hebben de projecten van deze creatieven met elkaar gemeen? Deze editie van What's Up leggen we de nadruk (voor de vorm) op vorm. Lijnen en vlakken die iets/iemand er op een bepaalde manier laten uitzien - dat is vorm. Vier creatieve makers vertellen ons over hun werk en bijzondere projecten. Beauty comes in different shapes and sizes!

No More Cutting

De Britse Mandy Smith, aka Papersmith, is haar hele leven al gek van knutselen met papier. Toen ze verhuisde naar Amsterdam, werkte ze als creatief bij een reclamebureau. In 2010 nam ze een spannend besluit. Ze zei haar baan op, nam een bijbaan achter de bar en besteedde haar vrije tijd aan het maken van The Move, een korte animatie met een decor geheel gemaakt van papier. Inmiddels werkt ze als paper artist voor verschillende merken zoals Coca-Cola, Google, Toyota, TEDglobal en Heineken. Haar interactieve installatie Paper Cuts, een papieren guillotine die de wereld rondreist, is nu te zien in een museum in Zwitserland. Haar meest recente eigen werk is No More Cutting. Dit project, in samenwerking met o.a. Random Studio, vouwt vagina’s van papier om aandacht voor vrouwelijke genitale verminking, iets waar jaarlijks nog steeds zo’n drie miljoen vrouwen wereldwijd mee te maken krijgen. Alle opbrengsten van het project gaan naar Equality Now, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen.

 Van Bollebast tot Voortprinter

‘Een illustrator met een fascinatie voor evolutie, de mensheid, en de toekomst’, omschrijft hij zichzelf. Illustrator Olf de Bruin studeerde vorig jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor zijn eindexamen bracht hij in eigen beheer Van Bollebast tot Voortprinter uit. Een prentenboek waarin hij ons laat kennismaken met zes nieuwe menstypes van de toekomst, waarvoor hij huidige technische en maatschappelijke ontwikkelingen als uitgangspunt nam. In een wonderlijke toekomst groeien onze cellen door de zon, breekt ons darmkanaal plastic soep af en zorgen we voor nageslacht door middel van printkopjes. Hoewel op zijn website ook vrij werk te vinden is, illustreert hij het liefst in opdracht. Zo tekent hij o.a. voor De Correspondent, verscheen zijn werk op WeTransfer en nam hij de cover van de laatste EP van band John Coffey voor zijn rekening. Ook verzorgde hij het artwork van Wildeburg Festival. Op de hoogte blijven van zijn werk? Volg Olf dan op Instagram.

Micro Urban Mining

E-waste is afval dat bestaat uit defecte of verouderde elektrische en elektronische toestellen. Iets dat wereldwijd al jarenlang massaal gedumpt wordt. In Afrika bijvoorbeeld groeien de afvalbergen jaarlijks met maar liefst 1 miljard mobieltjes. Jorien Wiltenburg studeerde vorig jaar af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met haar project Micro Urban MiningOp dit moment wordt in Nederland tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. In E-waste zijn talloze metalen verwerkt. Jorien presenteerde een future-design-scenario, en deed onderzoek naar kleinschalige metaalwinning. Hoe kunnen we met low-tech en toegankelijke ambachten deze metalen weer een nieuwe waarde geven?

Kings & Queens

Fotograaf Léon Hendrickx zit al meer dan tien jaar in het vak en heeft zich gespecialiseerd in werk voor de creatieve industrie en reclamefotografie. Zo werkt hij onder andere voor merken als HEMA, Heineken, Magnum, Axe en schiet hij voor bureaus als 180 Amsterdam, Lemz, KesselsKramer en CCCP. Op zijn eigen website laat hij zich van zijn veelzijdige kant zien. Onlangs opende de expositie Kings & Queens, een fotoproject dat hij startte samen met Snorella en grafisch ontwerper Bram Boem. Het idee ontstond nadat goede vriend Micha een droom had gehad waarin hij zijn drag personage Snorella tegenkwam. De foto die Léon van het ‘duo’ nam, resulteerde in een serie van twintig portretten ‘about the man and his inner queen; his female half: his drag’. Het plan is om dragqueens over de hele wereld te fotograferen met als resultaat een prachtig boek.

© Kings & Queens, Léon Hendrickx

© Kings & Queens, Léon Hendrickx

 

dinsdag 6 sep 2016, 20.00
Expo
Deze 71 mensen waren aanwezig