Global Trends

Voltooid

Hoe beïnvloedt de zelfgekozen dood ons idee van een waardevol leven?
woensdag 21 feb, 20.00
wo 21 feb, 20.00
Studio
Reageer

De Schotse filosoof David Hume pleitte al in de achttiende eeuw voor het recht op een zelfgekozen dood: volgens Hume heeft de mens evenveel recht op zo'n einde als op de vrijwillige keuzes in zijn of haar leven. Anno 2018 zijn we van euthanasie bij terminale ziekte inmiddels aangekomen bij de eis dat iedereen over een overdosis moet kunnen beschikken. In het essay 'Voltooid' onderzoekt arts en filosoof Bert Keizer het recht op de zelfgekozen dood. In hoeverre verandert dit recht in een plicht voor de patiënt, de uitvoerder of de verstrekker van de middelen? En welke gevolgen heeft het concept van het 'voltooid leven' voor het idee van een waardevol leven?

  • Elena Lindemans is journalist, documentairemaker en presentator bij de BNNVARA. N.a.v. de dood van haar moeder maakte ze de documentaire Moeders springen niet van flats (2014), over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten. Voor de documentaire ontving Elena de Psyche Media publieksprijs 2015.
  • Ton Vink is filosoof en schrijver. Hij promoveerde op een proefschrift over David Hume en werkt o.a. als consulent voor vragen rond het levenseinde. In oktober 2017 verscheen bij Klement zijn meest recente boek Een goede dood. Euthanasie gewikt en gewogen.

Nieuw Licht

Frank Meester en Coen Simon, filosofen, bedenkers en de moderatoren van Nieuw Licht, gaan met Bert Keizer, verschillende gastsprekers en de zaal in gesprek.

Deze keer doen ze dat met het bekende werk ‘Over zelfdoding‘ van filosoof David Hume (1711-1776) in gedachten, die al in de achttiende eeuw pleitte voor het recht op een zelfgekozen dood:

Ik dank de voorzienigheid, niet alleen voor het goede dat ik reeds heb ontvangen, maar ook voor het vermogen dat ik bezit om aan het kwaad dat me bedreigt te ontkomen.

Uit: David Hume, Over zelfdoding.

woensdag 21 feb, 20.00
Studio
Deze 75 mensen waren aanwezig