Global Trends

Voetbal, fans en film

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Voetbal Hallelujah!’ in het Amsterdam Museum over de adoratie voor het voetbal.
woensdag 8 okt 2014, 19.30
wo 8 okt 2014, 19.30
IJ Zaal

Voor deze eerste Cineblend van het nieuwe seizoen kijken we naar aanleiding van de tentoonstelling 'Voetbal Hallelujah!' in het Amsterdam Museum naar de adoratie voor het voetbal. In de interactieve tentoonstelling wordt gekeken naar de overeenkomsten tussen voetbal en religie. Tijdens de Cineblend-avond, georganiseerd in samenwerking met het Amsterdam Museum, gaan we dieper in op de cultuur van de voetbalfans en hun beweegredenen voor het vereren van het spel en haar beoefenaars.

Na de vertoning van de prijswinnende animatiedocumentaire I LOVE HOOLIGANS van Jan-Dirk Bouw zullen we in gesprek gaan met verschillende makers over de manier waarop zij deze cultuur en verering in beeld hebben gebracht, en de keuzes die ze daarbij gemaakt hebben.

Jan-Dirk-Bouw, regisseur van de animatiedocumentaire I LOVE HOOLIGANS over een homoseksuele voetbalhooligan. De korte documentaire, geanimeerd door de Belg Joost Jansen, won o.a. de vakprijs op het Holland Animation Film Festival 2014 en de prijs voor Beste korte film bij de Roze Filmdagen 2014. Jan-Dirk regisseerde diverse onafhankelijke, korte films en commercials en schreef artikelen voor opinieweekbladen zoals Newsweek, Vrij Nederland en AD-Magazine.

Ramón Gieling, regisseur, acteur en scriptschrijver, geboren in Spanje. Zijn werk, dat zowel bestaat uit documentaires als speelfilms, is veelvuldig bekroond. In 2004 maakte hij EN UN MOMENTO DADO over de periode dat Johan Cruijff voor FC Barcelona speelde en de impact die hij heeft gehad op de club, de aanhang en de identiteit van Catalonië.

 

Ronald Pieloor, een van de oprichters van de F-side en lid van de Ajax bestuursraad. Hij filmt voetbalcultuur van binnen uit en toont zijn materiaal op Youtube-kanaal Pi Alfa.

Nirit Peled, filmmaker en visual artist. In haar film SUPER JEWS, die in premiere ging tijdens het IDFA in 2013, onderzoekt de uit Tel Aviv afkomstige en naar Amsterdam verhuisde filmmaakster waarom Ajax-supporters zich de geuzennaam ‘superjoden’ hebben toegeëigend, inclusief Israëlische vlaggen, petjes met davidsterren en liederen als ‘Hava Nagila’.

De discussie wordt geleid door Annemarie de Wildt, curator van het Amsterdam Museum en samensteller van de tentoonstelling ‘Voetbal Hallelujah!’.

woensdag 8 okt 2014, 19.30
IJ Zaal
Deze 48 mensen waren aanwezig