De Stad

Voedsel maakt de stad

Hoe zorgen we voor slimme en efficiënte distributie van ons voedsel naar en in de stad?
maandag 22 jan, 20.00
ma 22 jan, 20.00
Grote zaal
Reageer

Technologie heeft niet alleen vergaande invloed op hoe ons voedsel geproduceerd wordt, maar ook hoe het ons uiteindelijk bereikt. Deze ontwikkelingen zie je ook terug in het stadsbeeld: van de vroegere kalveren in de Kalverstraat tot aan de huidige reorganisatie van het Amsterdam Food Center. In de tweede aflevering van de Voedselketen kijken we hoe eten onze stad binnenkomt. Van boer tot bord: hoe zorgen we voor slimme en efficiënte distributie van ons voedsel naar en in de stad?

Met in dit programma onder anderen

Kees-Willem Rademakers
Onderzoeker HvA Urban Technology
Erik Fischer
Voorzitter herstructurering Amsterdam Food Center
Ruud van Rijn
Oprichter MySeafood & MyGoodFoodShop
Wes Korrel
Boer & voorzitter Coöperatie Amstelnatuur Zuivel
Wim de Graaf
Voorzitter bestuur Verenigde Bedrijven Food Center Amsterdam
Jack Stroeken
Founder Ekomenu
Freke van Nimwegen
Co-founder Instock
  • Erik Fischer, voorheen voorzitter van de verenigde bedrijven van het Food Center Amsterdam, is sinds kort voorzitter van  de herstructurering van het grootschalige food center aan de Jan van Galenstraat. Samen met Wim de Graaf, de nieuwe voorzitter, gaan we in een interview dieper in naar de rol van FCA de afgelopen jaren en hoe de herstructurering bij gaat dragen aan een schoner Amsterdam en een efficiëntere distributie van ons eten.
  • Kees-Willem Rademakers (Hogeschool van Amsterdam) doet de komende jaren in samenwerking met allerlei partners onderzoek naar de toekomst van de voedsellogistieke keten in de MRA. Waar komen de goederen en grondstoffen vandaan en waar gaan ze naartoe? En waar liggen de uitdagingen? Op basis van het onderzoek kan worden gewerkt aan business cases voor logistieke innovatie en uiteindelijk aan een voedsellogistiek die toekomstbestendig is. Eerder werd al een Roadmap Foodlogistiek gepubliceerd.
  • Als zoon van een zuivelboer, zit bij Ruud van Rijn het boerenondernemen in het bloed. Hij gooit het alleen over een heel andere boeg. Verbaast over dat bijna alle vis uit Nederland direct geëxporteerd wordt, richt Ruud Myseafood op. Hij wil Nederlandse vis via de kortste en beste weg aan de man brengen. Van de afslag wordt de vis direct verwerkt (zonder toevoeging of behandeling) in handige (én schone porties) en direct ijskoud gevroren. Vervolgens wordt deze thuisbezorgd met noten, groenten en fruit. De consument krijgt zo de beste kwaliteit op het bord. Hoe krijgt Ruud dit voor elkaar en werkt het ook echt?
  • Wat hebben Amsterdamse streekproducten en weidevogels in Amstelland met elkaar te maken? Sinds de oprichting in 2017 van de zuivelcoöperatie Amstelgoed NatuurZuivel, dat een samenwerking is aangegaan met de Vogelbescherming, heel veel. Door lokaal geproduceerde producten als melk, yoghurt en kwark te verkopen en te verwerken, ondersteunen de zuivelboeren de natuurwaarden van het landschap waar zij wonen en werken. Wes Korrel, voorzitter van de coöperatie, legt uit.
  • Hoe breng je direct gezond en lekker voedsel aan de man? Jack Stroeken, founder van Ekomenu, heeft als missie ‘changing food behaviour’ en wil deze keuze versimpelen via zijn aan huis bezorgde eetboxen. Of je nou vegetariër bent, een glutenallergie hebt of zwanger bent, zijn op maat gemaakte boxen passen bij elk dieet en komen ook nog eens met handige recepten. Ekomenu koopt alleen het eten in, dat vooraf door de gebruikers van de box besteld wordt. Zo besparen ze niet alleen kosten, maar voorkomen ze ook verspilling.
  • Freke van Nimwegen is bestuurslid én mede-oprichtster van Instock, restaurants die maaltijden serveren van onverkochte producten uit winkels. Ze werkte eerder bij Ahold aan een project om voedselverspilling beter meetbaar te maken. Inmiddels heeft Instock 3,5 jaar ervaring met het ophalen van onverkochte producten uit de voedselketen. Ze begonnen met lokaal ophalen, maar openden recent een ‘Food Rescue Center’, waar de producten centraal worden gesorteerd, om vervolgens aan te bieden aan de horeca.

maandag 22 jan, 20.00
Grote zaal
Deze 127 mensen waren aanwezig